Hapšenja širom BiH: FUP priveo 13 osoba u akciji kodnog naziva "Orka"

Radiosarajevo.ba
Hapšenja širom BiH: FUP priveo 13 osoba u akciji kodnog naziva "Orka"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Službenici Federalne uprave policije (FUP) od jutros sprovode akciju „Orka“ u kojoj je već uhapšeno 13 osoba i pretreseno je više lokacija, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz FUP-a.

Kako su kazali akcija „Orka“ rezultat je višemjesečna istraga.

Pod kontrolu je stavljeno ukupno 13 lica, a jedno lice se nalazi van Bosne i Hercegovine. Od uhapšenih pojedinci se već nalaze na izdržavanju zatvorske kazne. Vršili krivična djela na dopustu, tokom vikenda, koristili pišotlje, plin, vršili napade na bankomate, benzinske pumpe, prodavnice“, pojašnjeno nam je.

Dodali su da je ova organizirana grupa stekla protivpravnu imovinsku koristi oko milion KM, a da su pravnim licima ovim djelima nanijeli višemilionsku štetu.

Akcija se provodi pod nadzorom Tužilaštva HNK i KS, a uhapšene osobe će tokom dana biti predati nadležnim tužilaštvima u Mostaru i Sarajevu“, istakli su.

Akcija se odvija u Mostaru, Čitluku, Kupresu, Jablanici i Sarajevu.

Organizovana kriminalna grupa se tereti za razbojništva, teške krađe i neovlaštenu proivodnju i stavljanje u promet droga.

Osumnjičene osobe se dovode u vezu sa nizom krivičnim djela u posljednjih pet godina kao što su pljače bankomata, transporta novca, benzinskih pumpi i napadi na tržne centre širom Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije