Fazlić: Tražio sam posao na KCUS-u, Bibić je rekao da se "nešto može naći"

Radiosarajevo.ba
Fazlić: Tražio sam posao na KCUS-u, Bibić je rekao da se "nešto može naći"
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva je rekao da se kod Safeta Bibića raspitivao za zapošljavanje brata i zeta u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Svjedok Alija Sadiković, uposlen u osiguranju Kliničkog centra, kazao je da Bibića poznaje iz rata i da ga je svakodnevno viđao na poslu.

“Ja sam njemu govorio da imam brata invalida koji traži posao”, rekao je Sadiković i dodao kako je znao da je Bibić glavni tehničar jednog od odjela na Kliničkom centru, ali da “nije čuo da on zapošljava”.

Tužiteljica Nermina Kulenović podsjetila je svjedoka da je u svom iskazu ranije kazao da se u Kliničkom centru “otvoreno znalo da Bibić može pomoći u zapošljavanju”.

“Jedina priča je bila od tog prijatelja, nije bila otvorena priča”, rekao je svjedok u sudnici, prenosi BIRN BiH.

Na novo pitanje tužiteljice svjedok je potvrdio da mu je Bibić kazao da bi “uskoro mogao imati slobodno mjesto bravara”.

“Rekao sam mu da vidi. Rekao sam da ću ga častiti, mislio sam na večeru, a on je rekao: ‘Bože sačuvaj’”, izjavio je svjedok i dodao da se njegov brat nije zaposlio na Kliničkom centru, kao niti zet koji je “ostavio dobar utisak” u periodu dok je radio u Kliničkom centru i za koga je “tražio mjesto da ga primimo”.

Drugi svjedok Amer Kerla, diplomirani veterinar, kazao je kako je sa ocem, koji je glavni medicinski tehničar u “Jagomiru”, razgovarao o zapošljavanju.

“Otac me pitao ima li neko da se zaposli. Nije mi rekao odakle mu taj posao”, kazao je Kerla i dodao da je ocu dao broj telefona Elvira Džambegovića, koji je “htio da se zaposli u državnu firmu”.

Svjedok je rekao da je čuo oca kako spominje prezime Bibić kada je izlazio sa saslušavanja.

Bibića, Amira Zukića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića optužnica tereti za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Svjedok Admir Fazlić kazao je kako ga je punica upoznala s Bibićem jednom prilikom dok je s djetetom čekao na pregled.

Kada ga je drugom prilikom sreo na hodniku, rekao je svjedok, Bibić ga je pozvao da pregled sačeka kod njega u kancelariji. Tom su prilikom, kazao je svjedok, razgovarali o zapošljavanju i o bivšem poslu svjedoka kada je radio na benzinskoj pumpi, gdje je tokom jedne pljačke pucano na njega.

Govorili smo o poslu i ja sam rekao da tražim posao. Rekao je: ‘Možda se može nešto naći’”, izjavio je svjedok i dodao kako mu je Bibić kazao da donese dokumente, ali da mu nije rekao o kojem poslu se radi.

Bibić je kasnije, ispričao je svjedok, zvao njegovu suprugu i pitao da li ima položenu “kategoriju C” za upravljanje vozilima. Svjedok je na pitanje Bibićevog advokata rekao da mu nije tražena protuusluga za zapošljavanje, koje se nije desilo.

Svjedok Haris Omeragić iz Službe za kadrovske poslove “Elektroprivrede BiH” kazao je kako je sa Džananovićem, bivšim izvršnim direktorom za distribuciju, razgovarao telefonski o nepopunjenim radnim mjestima.

Na pitanje Džananovićeve advokatice Irise Čevre o dva maila koja je svjedok razmijenio sa optuženim, Omeragić je odgovorio da je to “normalna komunikacija” između direktora i sektora u “Elektroprivredi” i da mu nije poznato da je Džananović “urgirao” za nekoga od više od 100 ljudi zaposlenih neposrednim putem.

Suđenje se nastavlja 24. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije