Epilog velike racije u Migracionom centru Blažuj: Uhapšeni Libijac i Marokanac, pronađena droga

0
Radiosarajevo.ba
Epilog velike racije u Migracionom centru Blažuj: Uhapšeni Libijac i Marokanac, pronađena droga
Foto: SIPA / SIPA / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Dvije uhapšene osobe i pronađena droga, epilog su velike racije u Migracionom centru u kojoj je učestvovalo oko 300 policajaca.

Podsjetimo, u raciji su učestvovali pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija Bosne i Hercegovine (GP BiH), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) u BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), te Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) BiH.

U saopćenju SIPA-e se precizira da su uhapšene dvije osobe porijeklom iz Libije i Maroka.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Libijac i Marokanac se sumnjiče da da su izvršili krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Osumnjičeni su sprovedeni u prostorije SIPA-e, gdje je nad njima u toku kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih.

Istovremeno, Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti privremeno zadržala 21 osobu porijeklom iz Pakistana, Agfanistana i Maroka.

Nakon provođenja mjera i radnji iz nadležnosti Službe, za 17 osoba utvrđeno da nezakonito borave na teritoriji BiH, te se mogu dovesti u vezu sa krijumčarenjem ljudi i drugim nezakonitim radnjama, zbog čega su im izrečene mjere protjerivanja sa teritorije Bosne i Hercegovine. Navedena osobe su smještene u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, u cilju udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

"Racija je realizovana pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Sarajevo u kojoj je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, pregled osoba, stvari i prostorija u cilju pronalaska osoba koja tu nelegalno borave kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, te identifikacija organizatora krivičnih djela - organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krivičnim djelom krijumčarenje ljudi", saopćeno je iz SIPA-e.

U saopćenju se dodaje da su u raciji otkriveni i privremeno duzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela - hladno oružje, heroin i marihuana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije