Koji su sigurnosni izazovi u Federaciji BiH: Ekstremističke desničarske grupe, migrantska kriza...

0
Anadolija
Koji su sigurnosni izazovi u Federaciji BiH: Ekstremističke desničarske grupe, migrantska kriza...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sigurnosna komisija, Federalni parlament

Migrantska kriza je i dalje na vrhu liste izazova kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji i Evropi, poručeno je sa današnje tematske sjednice "Sigurnosni izazovi u Federaciji BiH" koju je organizavala Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uz saradnju i podršku Međunarodnog republikanskog instituta IRI u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu.

Dragan Mioković, predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, podsjetio je da je tema današnje konferencije "Sigurnosni izazovi u Federaciji BiH", sa akcentom na djelovanje ekstremističkih desničarskih grupa u Bosni i Hercegovini.

"Procijenili smo, tu mislim na Komisiju za sigurnost, da eho djelovanja ovih ekstremističkih desničarskih grupa ima itekako uticaja na neželjena dešavanja ne samo u Bosni i Hercegovini nego u regionu. Tu akcentiram događaje kakav je bio u Beogradu i određena krivična djela u kojima su žrtve bile žene. Mi ćemo se kroz panele ove konferencije dodirnuti tih tema", pojasnio je Mioković.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Naveo je da Komisija za sigurnost Predstavničkog doma, između ostalog, po svojoj nadležnosti ima i praćenje rada Federalne uprave policije. Periodično dobijaju izvještaje ne samo Federalne uprave policije nego svih kantona na području Federacije Bosne i Hercegovine.

"Na osnovu ovih pokazatelja, mogu reći da je stanje sigurnosti u Federaciji BiH zadovoljavajuće. S druge strane, percepcija stanja sigurnosti u očima građana Federacije BiH nije takva, odnosno, značajno je lošija od onoga kako to pokazuju objektivni pokazatelji. I to je svakako nešto na čemu trebaju poraditi i politika, ali i policijske agencije u Federaciji BiH jer takva percepcija doprinosi pogoršanju stanja sigurnosti", izjavio je Mioković.

Dragan Mioković
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Mioković

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u saradnji s policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te Službom za poslove sa strancima BiH i Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli združenu kriminalističko-taktičku radnju racija, na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Blažuj.

U raciji je angažovano oko 300 policijskih službenika iz naprijed navedenih policijskih tijela.

"Bez namjere da komentarišem operativne aktivnosti policijskih snaga ili agencija u Bosni i Hercegovini, konkretno mislim da aktivnost koju sprovodi SIPA, reći ću samo da boravak stranih državljana koji uz sebe nemaju ni identifikaciona dokumenta, a njihov broj se mjeri u stotinama, na području koje u sigurnosnom smislu kontrolišete, uvijek je rizik. To apsolutno ne podrazumijeva bilo kakvu vrstu animoziteta, mržnje ili bilo čega drugog što prema toj populaciji iskazuju čak i visoki dužnosnici nekih nama susjednih država. Da, ti ljudi predstavljaju sigurnosni rizik", dodao je Mioković.

Borislav Spasojević, direktor ureda Međunarodnog republikanskog instituta za Bosnu i Hercegovinu, podsjetio je da Institut dugi niz godina radi na problematici izazova kako u Bosni i Hercegovini tako i u ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana.

Velika racija kod Sarajeva: U Migracioni centar Blažuj upalo oko 300 policajaca

Velika racija kod Sarajeva: U Migracioni centar Blažuj upalo oko 300 policajaca

"Radimo na projektu koji pokušava da kroz programske aktivnosti adresira sigurnosne probleme u regionu. Govorimo o migrantskoj krizi, radu i postojanju krajnje desnih grupa", kazao je Spasojević.

Dotakao se i najvećih prijetnji za sigurnost u Bosni i Hercegovini regiji.

"Ako govorimo o regiji, vjerujem da prelivanje rata u Ukrajini, trenutna kriza između Izraela i Palestine, sigurno ima indikacije na ono što se dešava kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom Evrope. Vjerujem da je za naše građane u regionu, migrantska kriza broj jedan u smislu nekih izazova. To nije lako riješiti i neće se riješiti preko noći, to zahtijeva prekograničnu saradnju svih zemalja u regiji i jako dobru koordinaciju sa Evropskom unijom", dodao je Spasojević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije