Američki senatori u Vijećnici otvorili prvu Sarajevsku sigurnosnu konferenciju

3
L. M.
Američki senatori u Vijećnici otvorili prvu Sarajevsku sigurnosnu konferenciju
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevska sigurnosna konferencija

U organizaciji Inicijative za strateške analize iz Sarajeva i partnerskih organizacija iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke i Bosne i Hercegovine večeras je u Vijećnici u Sarajevu otvorena prva Sarajevska sigurnosna konferencija, jedan od najvećih diplomatskih skupova ove godine u Bosni i Hercegovini.  

Direktor Inicijative za strateške analize i suosnivač Sarajevske sigurnosne konferencije Hikmet Karčić na ceremoniji otvorenja kazao je da učasnike očekuju dva dana dinamičnih i interesantnih diskusija.

"Konferencija je rezultat dugogodišnje posvećenosti akademskom radu i međunarodnim partnerstvima, a predstavlja tek prvi projekt na kojem ćemo aktivno raditi. Konferencija je posebno značajna zbog prisustva visokih političkih dužnosnika, što će dodatno ojačati veze između Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera. U programu sudjeluju i brojni akteri iz sigurnosnog sektora", kazao je Karčić.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Denis Livington, bivši ministar za Evropska pitanja u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i zamjenik nekadašnje premijerke Therese May, kazao je da njegova zemlja, iako je napustla Evropsku uniju, u potpunosti ostaje posvećana euroatlantskim integracijama u regionu.

"Svjesni smo da su građani ovih zemalja izuzetno posvećeni i da im je stalo da zemlje regiona postanu punopravne članice EU i NATO saveza. Drago nam je što ćemo imati priliku da govorimo o jačanju tih integracija. Sve političke partije u Ujedinjenom Kraljevstvu izrazito su posvećene ovim procesima u zemljama zapadnog Balkana i ono što mogu istaknuti, da čak iako dođe do smjene vlasti, ova vanjska politika sigurno se neće promjeniti", rekao je Livington.

Sarajevska sigurnosna konferencija
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevska sigurnosna konferencija

Livington je kazao da je veoma važno što se prva Sarajevska sigurnosna konferencija odžava tačno godinu i po nakon potupne invazije i agesije na Ukrajinu započete od strane Rusije. 

"U Ujedinjenom Kraljevstvu smatramo Putinovu agresiju napadom na cjelokupnu evropsku sigurnost, stabilnost i demokratski razvoj ovih zemalja. Drago mi je što će se na konferenciji govoriti i o novim oblicima ratovanja kao i novim oblicima prjetnji za sigurnost", kazao je Livington.

Konferenciju su otvorila dva izuzetno utjecajna gosta iz Sjedinjenih Američkih Država - senatorka Jeanne Shaheen i senator Peter Welch.

Jeanne Shaheen
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Jeanne Shaheen

Američki senator Peter Welch ukazao je na važnost održavanja ovakve konferencije u Sarajevu - gradu koje je preživjelo opsadu te ukazao na sigurnosne probleme nastale nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Senatorka Jeanne Shaheen, u Bosni i Hercegovini boravi treći put i predstavljena je kao 'prijatelj Bosne i Hercegovine'. Istakla je snažno zalaganje SAD na putu BiH ka EU i NATO članstvu. 

Također, istakla je napore Američke ambasade u BiH, na čelu s ambasadorom Michaelom Murphyjem, koja je uspjela Bosnu i Hercegovinu zadržati u fokusu vanjske politike SAD.

Na otvaranju konferencije obratio se i savjetnik člana Predsjedništva BiH Alija Kožljak kao i ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Henk van der Dool.

Na konferenciji će se održati sedam tematskih panela, na kojima će se govoriti o kibernetičkoj sigurnosti, transatlantskim perspektivama, geopolitici regiona te kulturnim i religijskim faktorima koji utječu na političke prilike na Zapadnom Balkanu, ali i cijeloj Europi. Na konferenciji sudjeluje 40 govornika i govornica iz 15 zemalja.

Prvu Sarajevsku sigurnosnu konferenciju podržalo je Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Cyber Security Excellence Center, zatim Institut za mir SAD-a, Ambasada Kraljevine Holandije te Fondacija Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Europu, a sponzor događaja je i BH Pošta. Konferencija se, također, održava pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, dr. Denisa Bećirevića.

Hikmet Karčić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Hikmet Karčić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije