Sarajevska sigurnosna konferencija: Rat u Ukrajini i na Bliskom istoku naglasili su važnost saradnje

0
L. M.
Sarajevska sigurnosna konferencija: Rat u Ukrajini i na Bliskom istoku naglasili su važnost saradnje
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Prvi dan Sarajevske sigurnosne konferencije

Prva Sarajevska sigurnosna konferencija, jedan od najvećih diplomatskih skupova ove godine u Bosni i Hercegovini u organizaciji Inicijative za strateške analize iz Sarajeva i partnerskih organizacija iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Bosne i Hercegovine, nastavljena je danas, 16. oktobra, konferencijskim programom.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković u svom obraćanju kazala je da ovaj događaj predstavlja značajan projekt koji treba da omogući razmjenu iskustava i pogleda između stručnjaka, analitičara i političara iz cijelog svijeta.

Duraković je izrazila nadu da će konferencija biti plodno tlo za konstruktivan dijalog o ključnim sigurnosnim pitanjima na lokalnom i globalnom nivou s posebnim fokusom na izazove koji su karakteristični za našu zemlju i regiju.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julian Reilly je u uvodnom obraćanju kazao da buduća sigurnost i prosperitet ove regije mogu biti zagarantovani jedino ako su izgrađeni na osnovnim vrijednostima koje oblikuju naša društva.

"To su vrijednosti kao što je sloboda, demokratija, vladavina zakona i dobro upravljanje državom, što nisu samo apstraktni koncepti", rekao je Reilly.

Prvi dan Sarajevske sigurnosne konferencije
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Prvi dan Sarajevske sigurnosne konferencije

Zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke Bernhard Abels je u svom uvodnom obraćanju rekao da Njemačka ima dosljednu politiku podrške ka demokratskom razvoju zemalja u regionu s ciljem unapređivanja sigurnosti i stabilnosti u zemljama regiona.

"Rat u Ukrajini, ali i nažalost dešavanja na Bliskom Istoku u posljednje dvije sedmice dodatno su naglasili važnost regionalne saradnje kako bismo ostvarili veći stepen međunarodne sigurnosti. Stoga smatramo da je Sarajevska sigurnosna konferencija veoma važan element ove politike", istakao je Abels.

Zastupnica Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Sabina Ćudić je jedna od učesnica panela koji promatra region i konkretno BiH u svijetlu invazije Rusije na Ukrajinu.

"Bit će riječi o izazovima i prilikama za BiH u kontekstu tih novih kretanja i ono na čemu ću ja insistirati jeste koje su to prilike za BiH u ovoj situaciji i način na koji ruski maligni uticaj itekako postoji na zapadnom Balkanu, koji akteri se tolerišu da sjede na dvije stolice i u Rusiji i na Zapadu, te načinima na koje možemo iskoristiti ovaj moment da ubrzamo euroatlantska kretanja Bosne i Hercegovine", kazala je Ćudić.

U okviru konferencije će biti održano sedam tematskih panela, na kojima će se govoriti o kibernetičkoj sigurnosti, transatlantskim perspektivama, geopolitici regiona te kulturnim i religijskim faktorima koji utječu na političke prilike na zapadnom Balkanu, ali i cijeloj Evropi.

Prvi dan Sarajevske sigurnosne konferencije
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Prvi dan Sarajevske sigurnosne konferencije

Prvu Sarajevsku sigurnosnu konferenciju podržalo je Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Cyber Security Excellence Center, Institut za mir SAD, Ambasada Kraljevine Holandije te Fondacija Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Evropu. Konferencija se, također, održava pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića.

Ceremonija otvorenja Sarajevske sigurnosne konferencije sinoć je ugostila i dva značajna gosta iz Sjedinjenih Američkih Država, senatora Petera Welcha i senatoricu Jeanne Shaheen.

Sve detalje o konferenciji možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije