Drama u Sarajevu: Petorica otela i zlostavljala maloljetnika - evo šta kaže majka, a šta policija

7
Radiosarajevo.ba
Drama u Sarajevu: Petorica otela i zlostavljala maloljetnika - evo šta kaže majka, a šta policija
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / MUP KS

U četvrtak, 22. februara, u naselju Ilidža došlo je do napada na maloljetnu osobu, koja je fizički i psihički maltretirana, te čak i oteta.

Majka ovog maloljetnika (identitet poznat redakciji, op. a.) ispričala je detalje ovog incidenta u izjavi za portal Radiosarajevo.ba. 

"Sve se desilo u četvrtak navečer, između 22 i 22.45 sati, ne znam tačno. Moj sin je hodao kući kada je pored njega stao automobil Audi, iz kojeg je izašlo pet momaka. Kako sam saznala u međuvremenu, sve je to naručeno od neke starije osobe čiji identitet još ne znam. 

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Kada su stali s automobilom, izašli su i tu su ga počeli maltretirati. Uvukli su ga u automobil i odveli ga u park iza zgrade MUP-a u Lužanima. Tu su bile još četiri osobe, kako se on sjeća, mada su iz policije rekli da ih je ukupno bilo 10. Tu su ga okružili, maltretirali i tukli. Jedna od osoba koja je bila tu, koja je imala nekih 40-45 godina, ga je udarila u potiljak, kako je meni rečeno. 

Da li je on pao u nesvijest, ne znam. Kaže da se ne sjeća, samo da se okrenuo i da mu niko nije vidio lice.

Saznajemo detalje sukoba navijača Sarajeva i Želje: Protiv više od 10 osoba prekršajne prijave

Saznajemo detalje sukoba navijača Sarajeva i Želje: Protiv više od 10 osoba prekršajne prijave

Poslije su ga vodili da bi mu pokazivali šta su oni crtali, valjda neke navijačke grafite. Otišao je na par utakmica, i uvijek smo ga za to ružili, ali nije dio nikakve navijačke grupe. Zatim su ga vozili po Ilidži. Kada su stali da napune gorivo, on se malo pomjerio, pa je jedan od njih mislio valjda da želi pobjeći i izvadio nož, te ga krenuo napasti. Vozač tog automobila se onda okrenuo, opsovao i rekao: 'Šta to radiš, jesi normalan?' i oduzeo mu nož. On ga je spasio. 

Onda su mu rekli da ima tri opcije: da mu svih devet urinira u usta, da ga pretuku, ili da ih vodi kući. Kada je zamolio da ih ne vodi kući, rekavši kako mu je bolesna majka, oni su mu samo rekli da ima prve dvije opcije. 

Mi smo nedavno imali smrtni slučaj u porodici, pa u stanu tada nikoga nije bilo. Rekao im je da će ih voditi do našeg stana, gdje su oni izašli i uslikali sve - broj ulice, gdje se nalazi, sve su to snimali. Jedan je ostao u automobilu, drugi 'čuvao stražu' u haustoru, a dvojica su otišla sa njim do stana. 

Kada su došli do vrata, jedan od njih mu je rekao da, ako ja izađem, da kaže kako mu je drug i da je došao samo da mu daš nešto. Kada su vidjeli da mene nema, obojica su ušla u stan. Jedan je počeo premetati i bacati stvari, a drugi je otišao do njegove sobe zajedno s mojim sinom. 

Tu su mu našli navijačke stickere te mu je jedan od napadača rekao da mu kaže gdje ima nož. Otišli su do kuhinje, uzeli najveći nož koji imamo u stanu i krenuo prema mom sinu. Na snimku kojeg su napadači pravili vidi se kako mu prilazi s nožem i govori: 'Ne boj se, neću ti ništa ako budeš slušao'. Došao je do vrata, dao mom sinu svoj mobitel da ga snima i počeo nožem rezati stickere s vrata. 

Uhapšen 29-godišnjak koji je putem maila prijetio policajcu FUP-a: Otkrivaju se prvi detalji

Uhapšen 29-godišnjak koji je putem maila prijetio policajcu FUP-a: Otkrivaju se prvi detalji

Našli su i neki nož koji ustvari nije pravi, savitljiv je, koji su također uzeli. Prije nego što su otišli, prijetili su mom sinu da ako prijavi situaciju policiji, da će ga isjeći na komade", priča za naš portal potresena majka maloljetnika koji je, prema njenim riječima, u šoku otkad se ovo sve desilo.

Napominje da za sve postoje snimci koje je policija oduzela kada je napadače privela, što se desilo nekih pola sata nakon što je ova situacija prijavljena. 

"Postoje snimci i s pumpe gdje su punili gorivo, te od jedne žene koja je snimala u Lužanima šta se dešavalo", kaže majka napadnutog maloljetnika. 

Kako je naglasila, riječ je o navijačima FK Željezničar, koji su njenog sina napali zbog toga što su smatrali da je dio grupe najvatrenijih navijača FK Sarajevo, odnosno Hordi zla. Ipak, kako je i više puta naglasila u izjavi za naš portal, on toj grupi ne pripada. Posebnu zahvalnost upućuje službenicima Policijske uprave Ilidža, koji su pravovremeno i ažurno reagovali, te priveli napadače na njenog sina.

Iz MUP-a Kantona Sarajevu su na upit portala Radiosarajevo.ba o ovoj situaciji odgovorili:

"Policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije PU Ilidže su dana 23.02.2024. godine, zbog osnova sumnje da su prethodnog dana počinili krivična djela Nasilničko ponašanje (član 362. stav 2. KZ FBiH) u vezi sa krivičnim djelom Protivpravno lišenje slobode (član 179. stav 1. KZ FBiH), Oštećenje tuđe stvari (član 293. KZ FBiH), a sve u vezi sa članom 31. KZ FBiH (Saučiniteljstvo) na štetu maloljetne osobe na području općine Ilidža, slobode lišili 22-godišnjeg E.Ž., 25-godišnjeg A.Ž., 20-godišnjeg E.U., 22-godišnjeg S.Z. i 23-godišnjeg D.I." 

Nova drama u beogradskoj školi Ribnikar, kod učenika pronađen nož

Nova drama u beogradskoj školi Ribnikar, kod učenika pronađen nož

Ekipa našeg portala je kontaktirala i Tužilaštvo KS, koje je saopštilo: "Zbog krivičnih djela protupravno lišenje slobode i nasilničko ponašanje, slobode lišeno je pet osoba, za koje je, nakon ispitivanja, postupajuća tužiteljica predložila mjere zabrane, a koje je Općinski sud prihvatio.

Mjere podrazumijevaju obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici jednom sedmično, zabrana sastanja osumnjičenih i međusobnog kontaktiranja te približavanja oštećenom, kao i zabrana posjećivanja sportskih takmičenja, odnosno utakmica."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije