Danas ročište direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću

0
Radiosarajevo.ba
Danas ročište direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Direktor OSA-e Osman Mehmedagić napustio MUP KS

U Sudu BiH danas će biti održano ročište Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), nakon što je Tužilaštvo BiH u četvrtak zatražilo jednomjesečni pritvor za njega.

Mehmedagić je jučer rano iz pritvorske jedinice MUP-a KS predat u nadležnost Tužilaštva BiH na osnovu čijeg naloga je i uhapšen.

Podsjetimo, Mehmedagić se prema Tužilaštvu BiH tereti za tri kaznena djela - zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

"Po nalogu Tužilaštva BIH lišen je slobode osumnjičeni Osman Mehmedagić. Lišenje slobode realizirali su policijski djelatnici MUP-a Kantona Sarajevo. Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Postupajući tužitelj koordinira rad ovlaštenih policijskih djelatnika na terenu, te će tokom dana narediti dalje aktivnosti u predmetu", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Povodom hapšenja Mehmedagića, u Sarajevu i Mostaru u četvrtak su održani protesti podrške Mehmedagiću na kojima je zatražena ostavka glavne tužiteljice Gordane Tadić, ali i postupajućeg tužioca Olega Čavke.

Mnogi prisutni s protesta su poručili da je riječ o političkom procesu, predstavi za javnost te da je Mehmedagić dokazani patriota i paradigma države, te su zatražili njegovo oslobađanje.

Iz pritvora je jučer pušten osnivač i direktor Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini Denis Prcić.

Prcićeva advokatica Vasvija Vidović koji je osumnjičen da je omogućio nezakonito sticanje diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću, ranije je rekla da nema osnova za produženje njegovog pritvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije