Bravo, heroji: Pripadnici FUCZ-a ponovo razoružali opasnu aviobombu

Radiosarajevo.ba
Bravo, heroji: Pripadnici FUCZ-a ponovo razoružali opasnu aviobombu
Foto: FUCZ / Aviobomba kod RTV doma

Nakon što je u četvrtak, 5. septembra, na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu pronađena avio-bomba teška 500 kilograma, a potom sigurno transportovana sa lokacije, na istoj lokaciji danas je pronađena još jedna aviobomba.

Sarajevo: Pronađena još jedna bomba na istoj lokaciji

Pripadnici deminerskog tima FUCZ-a su brzo nakon dojave stigli na lokaciju i počeli sa ručnim otkopavanjem, no, prema riječima direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, bili su primorani da obustave radove zbog obilnih padavina i grmljavine, kao i velikih količina blata. 

Ipak, nakon prestanka padavina nastavljeno je s radom na razoružavanju opasne aviobombe, te je nedugo nakon početka radova bomba i razoružana, potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor FUCZ-a.

Podsjećamo, bomba britanske proizvodnje koja je najvjerovatnije bačena 1944. godine je pronađena na gradilištu na prostoru bivše Energoinvestove fabrike za proizvodnju žice gdje se gradi novi tržni centar Bingo. Druga je to aviobomba koja je pronađena na istoj lokaciji u tri dana.

Također, prije šest godina na ovom lokalitetu također je pronađena aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška 227 kilograma, dok je u naselju  Boljakov Potok u neposrednoj brzini 2014. godine pronađena bomba od pola tone, te su obje uspješno uklonjene i uništene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije