Bivši šef FUZC-a optužen da je službenim automobilom usmrtio pješakinju

4
Radiosarajevo.ba
Bivši šef FUZC-a optužen da je službenim automobilom usmrtio pješakinju
Foto: Printscreen / Enes Memić

Enes Memić optužen je da je u vrijeme kad je bio v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUZC), prouzrkovao saobraćajnu nesreću u kojoj je službenim automobilom, usmrtio M. D. koja je u tom trenutku van pješačkog prelaza, prelazila kolovoz.

Kako saznaju Nezavisne, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nakon provedene istrage, podiglo je optužnicu protiv njega, a terete ga da je počinio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja. Optužnicom se Memiću stavlja na teret da je nesreću skrivio 30. juna ove godine oko 8.20 časova u Istočnom Novom Sarajevu.

Nesreća se desila u blizini jednog tržnog centra kada je optuženi upravljao vozilom Hyundai koji je u vlasništvu Federalne uprave za civilnu zaštitu, a išao je iz pravca Kule prema Vracama.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Puna linija

Potvrđena optužnica za tešku nesreću kod Rogatice: Smrtno stradale beba, njena majka i tinejdžerka

Potvrđena optužnica za tešku nesreću kod Rogatice: Smrtno stradale beba, njena majka i tinejdžerka

Kako se navodi u optužnici, s obzirom na karakteristike puta vozač je suprotno zakonu, u momentu kada nisu bili stvoreni uslovi za bezbjedno preticanje, počeo preticati vozilo koje se kretalo ispred njega istim smjerom.

Dalje se navodi, da je na dijelu puta gdje je vidno postavljena horizontalna saobraćajna signalizacija odnosno puna linija, vozilom prešao u lijevu saobraćajnu traku, namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smijera.

Pritom, kako se dodaje, nije obratio pažnju na pješaka M. D. koja je u tom trenutku, van pješačkog prelaza, prelazila kolovoz, sa desne na lijevu stranu, gledano iz smijera kretanja njegovog vozila. Tom prilikom je prednjim čeonim dijelom udario pješaka, koja je od siline udara pala na kolovoz. Žena je od tih povreda preminula u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu navode da je optužnicu protiv Memića potvrdio Osnovni sud u Sokocu.

Inače Memić je nakon nesreće, medijima rekao da jeste došlo do kontakta sa pješakom i rekao da je to bilo na dijelu gdje je bilo dozvoljeno preticanje.

Razrješen dužnosti

"Ja sam krenuo da pretičem i gospođa je prelazila cestu na mjestu gdje nije pješački prelaz. Odmah sam zaustavio automobil, i prevezao ženu do Hitne pomoći da joj se ukaže pomoć. Mislim da je zbrinuta. Žao mi je što se to dogodilo", rekao je tada Memić novinarima.

Vlada Federacije BiH je ubrzo nakon ove nesreće donijela rješenje kojim je Memića, razrješila dužnosti ovlaštenog lica u Federalnoj upravi civilne zaštite.

Podsjećamo, da je Memićevo ime dospjelo u javnost i kada je krajem jula prošle godine iz njegovog službenog vozila ispaljeno šest hitaca ispred kuće porodice Muriza Memića. Radilo se o vozilu koje je u vlasništvu Federalne uprave civilne zaštite, koji je vozio sin Enesa Memića, a iz auta je zbog svadbe pucao Senad B. kojem je izdat prekršajni nalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije