Automafijaši se vratili isprobanoj metodi: Vlasnici pronalaze 'očerupana' vozila

7
A. Ka.
Automafijaši se vratili isprobanoj metodi: Vlasnici pronalaze 'očerupana' vozila
Foto: Arhiv / Policajci stali ukraj kradljivcu / Ilustracija

Automafijaši godinama teroriziraju građane Bosne i Hercegovine, a to se pogotovo odnosi na bh. prijestolnicu - Sarajevo. Krađe vozila ne tako davno bile su problem s kojim na kraj nisu mogle izaći bh. policijske agencije, iako su čak formirani i posebni timovi koji su se bavili isključivo ovom problematikom.

Usljedili se brojne policijske akcije, a prvi ozbiljan udarac automafijašima zadan je tek akcijom "Trebević", koja je izvedena još 2013. godine. Međutim, vozila su i dalje nestajala iz šehera i drugih gradova u BiH.

Drastičan pad krađe ljubimaca na četiri točka uslijedio je tek, nažalost, nakon ubistva sarajevskih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Nakon zločina koji je potresao BiH, na noge su se digle policijske i obaviještajne službe, nakon čega je, prilikom lova svirepih ubica, pohapšeno na desetine kradljivaca vozila. Tada su "slučajno" i pronađena mnoga ukradena vozila.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Pronađu druga "zanimanja"

Međutim, kriminalci uvijek pronađu druga "zanimanja". Tako su se vratili staroj oprobanoj metodi - krađi dijelova vozila. Iako će mnogi kazati da ovakav vid kriminala nije unosan kao krađa vozila, varate se. Kriminalci krađama dijelova s vozila zgrnu ozbiljne pare.

Oni stariji vozači i danas se sjećaju kako je Golf druge generacije, pogotovo modeli s dubokim karambolkama i ukrasnim lajsnama, bio omiljena meta automafijaša. Popularna "dvica" polako odlazi u historiju pa su se "dovitljivi" kradljivci okrenuli novijim i skupljim vozilima.

Pošteđen nije bio ni nekadašnji golman Željezničara Marijan Antolović. Njegov slučaj, koji se odigrao 2011. godine, bio je medijski i najprisutniji. Antolović je, naime, pronašao svoj praktično "očerupan" automobil na kojem je nedostajala većina dijelova s automobila, uključujući i točkove. Potom se u njemu fotografisao, a čitav slučaj je postao viralan.

Krajem oktobra prošle godine u sarajevskom naselju Grbavica nepoznate osobe su skinule točkove sa skupocjenog Mercedesa. Vlasnik je zatekao nimalo ugodan prizor - kradljivci su nakon pljačke vozilo ostavili na panjevima...

Ogorčeni vlasnik za medije je tada ispričao da je bruka šta se događa u bh. prijestonici.

"Ovo je bruka za policiju koja vozače u Kantonu Sarajevo kažnjava bez dnevnih svjetala ili pojasa, a vlasnici vozila na parkingu ostaju bez točkova" kazao je tada vlasnik Mercedesa.

Ni u 2022. godini nismo dobro počeli. Već drugog dana Nove godine sličan prizor je dočekao jednog Sarajliju. Na vozilu, pogađate, nije bilo nijednog točka.

Iskoristili gustu maglu

Sumnja se da su tada kradljivci iskoristili i gustu maglu koja se nadvila nad Sarajevom, što im je olakšalo posao.

Oba slučaja su prijavljena policiji, ali od lopova i točkova ni traga. U policijskim agencijama nam je rečeno da nemaju zvanične podatke kada je riječ konkretno samo za krađe dijelova s vozila.

Izvor blizak policiji nam je kazao da ovakvi slučajevi nisu rijetkost te da mnogi vlasnici i ne prijave ovakav vid krađe, smatrajući da policajci neće pronaći i vratiti dijelove, što je svakako pogrešno.

Isti izvor nam je kazao da često i sami vlasnici pokušavaju svoje dijelove s vozila pronaći na web-oglasima, autopijacima ili auto-otpadima. Ukoliko vlasnik prepozna određeni dio s posla, tek tada i alarmira policiju, ali tada obično bude kasno...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije