Amel Sejfović i drugi: Odbrana optuženih iznijela završne riječi

N. Ka.
Amel Sejfović i drugi: Odbrana optuženih iznijela završne riječi
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću, zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu.

Na ročištu koje je trajalo nešto duže od dva sata, odbrana optuženih Dževada Hazića, Amira Ibrahimija i Igora Miloša Igora iznijela je završne riječi u kojima je, između ostalog, kazala da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje organizirane kriminalne grupe.

Rusmir Karkin, advokat Dževada Hazića, kazao je da je postupak u potpunosti nekonvencionalan od samog početka, te da je bilo jako malo objektivnih dokaza i da sam postupak bez razloga ovako dugo traje.

"Moj branjenik je objasnio u jednom od prijašnjih svjedočenja objasnio način na koji je upoznao Sejfovića. Ni jedan od iznesenih dokaza ne dokazuje krivično djelo koje se mom branjeniku stavlja na teret. 

Odbrana koju je dao Amel Sejfović je jedan od dokaza koje odbrana ističe. Iskoristit ću priliku iako je možda nekonvencionalno da se zahvalim Sejfoviću jer je pomogao nama i sudskom vijeću. Prije svega njegova izjava da nije postojala nikakva organizacija, te to što je Sejfović kazao da Hazić nije izvršio ono što mu se stavlja na teret", kazao je Karkin.

On je istaknuo da se u optužnici navodi da je Sejfović organizirao grupu isključivo radi bijega, te da mu nije jasno kako su uspjeli da formiraju ovu tvrdnju.

"Prema mom mišljenju Tužilaštvo samo sebi izmiče stolicu. Ovdje nije postojala nikakva grupa. U ovoj sudnici nismo čuli dokaze za eventualno postojanje te grupe, jer Tužilaštvo nije uspjelo ni jednim dokazom potkrijepiti ovu tvrdnju. 

Djelo koje je optuženim stavljeno na teret je vrlo moderno, nakon reforme pravosuđa", zaključio je Karkin.

I pravna zastupnica Ibrahimija, Dijana Hasić, kazala je da Tužilaštvo nije iznijelo doakze koji bi potvrdili njihove tvrdnje.

"Ne postoji dokaz koji pokazuje da je moj branjenik uradio bilo šta što mu se stavlja na teret. Jedan od pokazatelja toga su i završne riječi Tužilaštva u kojima se Ibrahimi pominje u tri šture rečenice, te ne nudi nikakvo objašnjenje za svoje tvrdnje", zaključila je advokatica Hasić.

Senad Kreho, pravni zastupnik optuženog Igora Miloša podvukao je da je na teret Igoru stavljeno da je u zatvorskoj ambulanti dobio pištolj, koji je kasnije predao Sejfoviću, za šta on tvrdi nema apsolutno ni jednog dokaza.

"U terminu za koji govori Tužilaštvo da je došlo do primopredaje paketa, Igor je bio na godišnjem odmoru, ali vjerovatno zato Tužilaštvo ne precizira datum, već govori otprilike", rekao je Kreho.

On je iznio niz tvrdnji o prethodnim svjedočenjima koje pokazuje različite nelogičnosti u ovoj optužnici, kako on tvrdi i dodao je da nakon svega što su čuli tokom postupka i iz završnih riječi njegov branjenik treba biti oslobođen.

Nastavak iznošenja završni riječi zakazan je 27. jula u 9 i 30, na kojem će se sudu obratiti optuženi.

Podsjećamo, bjekstvo Amela Sejfovića se dogodilo 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka. Amel Sejfoviću se na Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Trojica pomagača Amela Sejfovića sklopili su sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Sporazum su potpisali Igor Buzov, Sanjin Borčak i Mirza Fazlić. 

Optuženi Bašalić koji se u vrijeme bijega nalazio u Francuskoj postupao je po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo.

Sejfović se trenutno nalazi u KPZ Zenica gdje služi kaznu od 14 i po godina zbog pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije