Odbrana Amela Sejfovića na Sudu: Ne tražimo da ga oslobodite, ali...

N. Ka.
Odbrana Amela Sejfovića na Sudu: Ne tražimo da ga oslobodite, ali...
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

Danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu.

Na današnjem ročištu, odbrana prvooptuženog Sejfovića izrekla je završne riječi u kojima je, između ostalog, kazala da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje organizirane kriminalne grupe, te se pozvalo na različite konvencije i presude.

"Nesporno je da je optuženi Sejfović pobjegao iz pritvora. Pretres zbog loše postavljene optužnice bespotrebno traje više od tri godine. Suđenje se moglo završiti dosta brže, a rezultat bi bio isti. Umjesto toga, Tužilaštvo se upustilo u dokazivanje nečega što je nedokazivo", kazala je odbrana.

Advokatica je podsjetila sud na izjavu Amela Sejfovića sa jednog od prethodnih ročišta u kojoj je on kazao: "Ja sam imao namjeru da se predam, imao sam neke razloge za bjekstvo, ali ovo djelo je godina ili dvije na općinskom sudu".

"Amel Sejfović je u vrijeme izvršenja djela bio lišen slobode, njegov jedini cilj je bio da se ponovo domogne slobode, ne čekajući pravne alate. Imamo namjeru izvršioca, imamo lica koja su mu na ovaj ili onaj način pomogla i tako postaju pomagači, a ne dio kriminalne grupe", navela je njegova odbrana u završnim riječima.

Istaknuli su da je ovakva optužnica jedinstvena u međunarodnom pravu, jer se podiže optužnica za organizirani kriminal, čiji je cilj bio da jedna osoba pobjegne iz zatvora.

"Optuženi Sejfović kako je i kazao na ranijim ročištima bi priznao krivnju, da je Tužilaštvo drugačije postavilo optužnicu. Razumijem s jedne strane Tužilaštvo i njihov senzacionalistički pristup rada na slučaju. Rad na slučajevima organiziranog kriminala potreban je, između ostalog, i za napredak u karijeri, pa je tako kolega koji se potpisao na optužnicu napredovao na državni sud. Odbrana u cjelosti ostaje kod svih navoda iznesenih u procesu", poručili su.

Odbrana prvooptuženog poručuje da nije moguće dovesti u vezu izvjesnog "Žu žua" koji je učestvovao u pomaganju i dodali su da sud ne može temeljiti svoje odluke na šifriranim porukama. 

"Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice o unošenju pištolja u zatvor. Oni vrlo dobro znaju da Sabitović nije unio pištolj, jer je i on u svojoj izjavi kazao da je držao paket u pokvarenom šporetu, a u njemu su bili telefoni i steroidi, a ne pištolj.  Odbrana ne traži oslobađajuću presudu, neka bude osuđen za ono što je počiniio", zaključili su.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. juli kada će završne riječi iznijeti branioci ostalih optuženih Igora Miloša, Dževada Hazića i Amir Ibrahimija. 

Podsjećamo, bjekstvo Amela Sejfovića se dogodilo 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka. Amel Sejfoviću se na Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Trojica pomagača Amela Sejfovića sklopili su sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Sporazum su potpisali Igor Buzov, Sanjin Borčak i Mirza Fazlić. Optuženi Bašalić koji se u vrijeme bijega nalazio u Francuskoj postupao je po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo. Sejfović se trenutno nalazi u KPZ Zenica gdje služi kaznu od 14 i po godina zbog pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije