Suđenje Amelu Sejfoviću: Svjedočio Ibrahimi, uloženi nalazi sa KCUS-a

N. Ka.
Suđenje Amelu Sejfoviću: Svjedočio Ibrahimi, uloženi nalazi sa KCUS-a
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

Danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu.

Amel Sejfović svjedočio: Niko od uhapšenih čuvara nije unio pištolj u zatvor

Na ročištu je, u svojstvu svjedoka, ispitan Amir Ibrahimi, jedan od optuženih u slučaju. On je na pitanje svoje braniteljice o tome koga je poznavao prije suđenja, kazao da je jedino znao jednog od optuženih Dževada Hazića, koji je radio kod njega u Vitezu.

"Dževad je uživao moje maksimalno povjerenje. Mogao je da koristi i neke od mojih stvari, vozio je moja vozilo. U početku je to bio Renault Laguna, a poslije sam uvezao Audija A3, kojeg je također koristio", kazao je Ibrahimi.

On kaže da mu je Hazić kazao da mu treba stan za prijatelja iz Italije, te da mu pomogne da iznajmi stan u Sarajevu.

"Rekao mi je da ima novac za nekoliko mjesci. Govorio je da je bolje da ja iznajmim stan na svoje ime, jer ja imam firmu, pa je meni lakše. Ne znam, prihvatio sam to, nisam smatrao da tu ima nešto nezakonito. Skoro smo sve dogovorili oko stana, ali je onda Dževad odustao uz opravdanje da stan ne valja. Pitao sam ga šta je sporno, jer sam vidio da nešto ne valja. Rekao sam mu reci mi istinu, ako hoćeš da ti pomognem", rekao je Ibrahimi.

Na povratku iz Sarajeva prema Vitezu, Ibrahimi i Hazić su odmarali u restoranu na autoputu, kada mu je Hazić kazao da neko treba pobjeći iz zatvora, ali nije precizirao o kome se radi.

"U startu sam mu rekao da ja nisam za to. Pokušavao sam ga uvjeriti da odustane od toga", zaključio je Ibrahimi.

Hazić je nakon nekog vremena došao kod Ibrahimija u radnju i rekao da je odustao od učestvovanja u bijegu, ali i da je osoba koja je planirana bijeg odustala.

"Rekao mi je da mora još jednu torbu da vrati i da je završio sa pričom o bijegu. Prema njegovim riječima u torbi je bila garderoba. Otišli smo do Sarajeva da vrati torbu, ali mu je neko na telefon rekao da mora da odvuče torbu do Visokog. Kod Visokog je nekome dao torbu. Kada smo krenuli prema Vitezu, Dževad mi je rekao da ima mušteriju za Audija iz Mostara. To se sve dešavalo na dan bjekstva", rekao je Ibrahimi.

On je otišao da proda auto, istaknuo je Ibrahimi i dodao da kada je Hazić otišao da proda auto, on ga je zvao nekoliko puta, na šta mu je ovaj kazao da nije ništa uspio da uradi.

"Brat me je nazvao da me policija traži, otišao sam sam u Zenicu i prijavio se policiji u Zenici. Pitali su me odmah da li znam gdje se krije Amel Sejfović i odmah su me počeli udarati. Pao sam bio u i nesvjest. Tukli su me sve vrijeme, nisu me pitali ništa drugo. Sav sam modar bio", kazao je Ibrahimi.

Ibrahimijeva braniteljica uložila je i nalaze sa KCUS-a i nalaze iz zatvorskog kartona u kojima su navedene povrede koje je imao Ibrahimi. Uloženi su i kopije pasoša od Amira Ibrahimija u kojem se vidi da je Ibrahimi bio u inostranstvu kada je Sejfović planirao bjekstvo.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. mart kada će tužilaštvo iznijeti završne riječi, a 15 dana nakon toga bi odbrana Amela Sejfovića trebala početi sa iznošenjem svojih završnih riječi.

Krajem prošlog mjeseca trojica pomagača Amela Sejfovića sklopili su sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Sporazum su potpisali Igor Buzov, Sanjin Borčak i Mirza Fazlić.

Podsjećamo, bjekstvo Amela Sejfovića se dogodilo 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

Amel Sejfoviću se na Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Krajem prošlog mjeseca trojica pomagača Amela Sejfovića sklopili su sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Sporazum su potpisali Igor Buzov, Sanjin Borčak i Mirza Fazlić.

Trojica pomagača u slučaju Sejfović i drugi potpisali sporazum

Također je sud potvrdio optužnicu protiv Elvira Bašalića zvanog "Žuti" i "Žužu" zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda.

Potvrđena optužnica protiv organizatora bijega Amela Sejfovića iz zatvora

Optuženi Bašalić koji se u vrijeme bijega nalazio u Francuskoj postupao je po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije