Akcija Transporter: Predložen pritvor za četiri osobe

0
Fena
Akcija Transporter: Predložen pritvor za četiri osobe
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Policija / Ilustracija

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za četvoricu osumnjičenih, koji su uhapšeni u akciji policije MUP-a RS 'Transporter', po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.   

Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za osumnjičene Harisa Hodžića, rođenog 1983. godine u Travniku; Davorina Popovića, rođenog 1980. godine u Travniku; Eldina Hažbića, rođenog 1988. godine u Sarajevu i Gorana Stojisavljevića, rođenog 1972. godine u Virovitici, Republika Hrvatska.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda te nedozvoljeno skladištenje robe.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su duži vremenski period vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga i cigareta na područje BiH i zemalja regiona. 

Akcija Transporter: Novo hapšenje u Sarajevu, šest osoba završilo u pritvoru

Akcija Transporter: Novo hapšenje u Sarajevu, šest osoba završilo u pritvoru

Opojnu drogu "cannabis sativa L" i krijumčarene cigarete su nabavljali sa područja Albanije, Crne Gore, dok su opojnu drogu “kokain” nabavljali sa područja Holandije, Belgije i Češke prethodno krijumčarenu iz Južne Amerike, te vršili dalju preprodaju na teritoriji BiH i zemalja EU i na taj način sticali veću novčanu ili neku drugu korist za sebe. 

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je ostvarilo saradnju s institucijom Europola, kao i partnerskim institucijama iz više zemalja regiona i EU, a u okviru obimne istrage protiv osumnjičenih za organizovani međunarodni kriminal, neovlašten promet opojnih droga i druga krivična djela.

Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije