... / Akcija SIPA-e u BiH: Švedska policija istražuje pranje novca i trgovinu ljudima

27. 01. 2021. u 16:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pretresli su danas dva stambena objekta na području Bijeljine zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i međunarodna trgovina ljudima, koja su počinjena na teritoriji BiH i Švedske.

"Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računarske jedinice, poslovna dokumentacija te drugi predmeti traženi naredbama", saopšteno je iz SIPA.

U saopštenju se dodaje da se aktivnosti provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći Okružnog javnog tužilaštva Švedske.

"Tokom 2019. godine švedska policija počela je istraživati sumnjive radnje organizovane kriminalne grupe čiji su članovi porijeklom iz BiH, za koje postoje osnovi sumnje da su izvršenjem krivičnih djela sebi i drugome pribavile protivpravnu imovinsku korist veću od 3.000.000 eura", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će o realizaciji navedenih naredbi SIPA sačiniti odgovarajuće izvještaje koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu i Tužilaštvu BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA