Akcija MUP-a i Službe za poslove sa strancima: U kući na Stupu pronađen 151 migrant

Radiosarajevo.ba
Akcija MUP-a i Službe za poslove sa strancima: U kući na Stupu pronađen 151 migrant
Foto: Služba za poslove sa strancima / Reagirala Služba za poslove sa strancima u Sarajevu / Ilustracija

Inspektori Službe za poslove sa strancima zajedno sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u skladu sa prethodno sačinjenom Operativnim planom, izvršili su danas kontrolu fizičkih lica koja pružaju usluge smještaja na području Stupskog brda.

“Tom prilikom je pronađeno 154 migranta u privatnom objektu koji ne posjeduje dozvolu za pružanje usluga smještaja. Pronađene osobe su sprovedene u prihvatne centre na obradu i utvrđivanje njihovog boravišnog statusa obzirom da isti nisu posjedovali identifikacione dokumente kod sebe. Poseban akcenat kontole je bio na pronalasku osoba koje se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima izvršenim na području Kantona Sarajevo”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da tokom kontrole je konstatovano da je određeni broj lica imao vidne fizičke povrede za koje će medicinski timovi u prihvatnim centrima u narednom periodu utvrditi porijeklo, te će biti izvršeni medicinski pregledi na zarazne i prenosive bolesti.

“Zajedničko provođenje mjera i radnji Službe za poslove sa strancima zajedno sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a KS ima za cilj sprečavanje i sankcionisanje svih oblika nezakonitog ponašanja migranata, pronalaska lica u improvizovanim smještajnim kapacitetima koji nisu predviđeni za tu namjenu, naročito u urbanom području grada Sarajeva. U skladu sa Zakonom o strancima, prilikom kontrole sačinjen je izvještaj o izvršenom inspekcijskom nadzoru i vlasniku objekta je uručen prekršajni nalog, te su obavješteni nadležni poreski i inspekcijski organi radi provođenja mjera iz svoje nadležnosti”, poručili su.

Služba za poslove sa strancima poziva građane da prijave postojanje nelegalnih smještajnih kapaciteta za boravak migranata, obzirom da postojanje istih može uticati na narušavanje sigurnosnog stanja i stvaranje rizika od zaraznih bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije