Migranti odlaze iz Sarajeva: Vlasti ih premještaju u sigurni smještaj kod Mostara

E. H.
Migranti odlaze iz Sarajeva: Vlasti ih premještaju u sigurni smještaj kod Mostara
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Migranti u Sarajevu
Migranti koji su prije više od dva mjeseca došli u Sarajevo, sutra će napustiti glavni grad Bosne i Hercegovine, nakon dogovora s Ministarstvom za sigurnost BiH.

Kako je saopćeno medijima, cijeli transfer je dogovoren s resornim ministarstvom, kako bi migranti bili prebačeni u sigurniji smještaj, ali i kako bi se zaštitili interesi građana glavnog grada BiH.

"Sutra ujutro u osam sati će doći autobusi. Idemo na jedno mjesto blizu Mostara. Sutra ujutro u šest sati ću i ja biti ovdje i pomoći ćemo im da spreme šatore i stvari. Doći će autobusi, spremili smo lunch pakete. Blizu Mostara, 100 kilometara od Sarajeva", kazala je članica grupe volontera koji se brinu o migrantima u Sarajevu Denisa Steffen.

Ona je pojasnila da niko neće napustiti migrantski kamp danas, te da se većina migranata raduje putu.

"Mene su posjetili iz Ministarstva sigurnosti. Jutros smo se dogovorili, da se sutra krene odavde u osam sati. Većina njih kažu da se raduju da će spavati napokon u kući umjesto pod vedrim nebom i da se konačno mogu okupati", dodala je Steffen.

Trenutno se u kampu nalazi gotovo 600 migranata.

Podsjećamo, proteklih nekoliko mjeseci BiH prijeti velika eskalacija migrantske krize nakon što je migraciona ruta kroz našu zemlju značajno povećana. Brojni eksperti na to su upozoravali mjesecima, ali su bh. vlasti ipak nespremno dočekale ovakav rasplet situacije i loše odgovorile na ovaj problem.

Migranti se nalaze širom zemlje, a prije nekoliko sedmica oni koji su se nalazili u glavnom gradu BiH formirali su i šatorsko naselje u blizini Gradske vijećnice, odnosno u samom srcu Sarajeva.

Također, širom zemlje nalazile su se i brojne druge grupe migranata, koji su pojedinim gradovima formirali također improvizirana naselja, na što bh. vlasti nisu imale odgovor. Ipak, odlukom o premještanju migranata čini se da napokon stiže odgovor nadležnih ministarstava, kako je to i dogovoreno na sjednici Vijeća ministara o ovoj temi, odnosno kako je i najavio predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić: Migrante ćemo smjestiti na human i čovjeku dostojan način.

Ipak, i dalje su poražavajuće najave da bi u BiH sedmično moglo stizati oko 400 migranata, posebno tokom ljetnih mjesec, a koje stižu iz pojedinih međunarodnih agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije