?! / Admira Bašić iz Žepča optužena da je namjerno širila koronavirus

07. 03. 2021. u 20:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je 26. februara 2021.godine podiglo optužnicu protiv Admire Bašić iz Žepča zbog krivičnog djela "Prenošenje zarazne bolesti" iz člana 225. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Optužnicu je, saopćeno je, 2. marta ove godine u cijelosti potvrdio sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici.

Kako se navodi u optužnici, Bašić je 29. aprila 2020, u Zenici, u vrijeme kada je Vlada ZDL usljed naglog porasta oboljenja od zarazne bolesti proglasila ugroženost stanovništva na području ZDK od epidemije zarazne bolesti COVID-19, postupala suprotno odredbama člana 21. i 22. Zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti FBiH.

Naime, odbila je da se hospitalizuje u izolatorij JU „Stacionar“, koji je odredila Kantonalna bolnica Zenica za osobe zaražene infekcijom COVID- 19.

Zatim je, dalje se navodi u optužnici, "iako je svjesna da joj je utvrđena zarazna bolest COVID 19 testiranjem istog dana i da može svojim ponašanjem dovesti do opasnosti od širenja zarazne bolesti među medicinskim osobljem, nije postupila po uputama istih, nego je skinula zaštitnu masku, počela kašljati i pljuvati u pravcu medicinskih sestara S. A., K. S. i S. S. govoreći „Treba ih sve zaraziti“.

Bašić je, i pored brojnih upozorenja nastavila sa takvim svojim nedoličnim ponašanjem, čime je počinila krivično djelo prenošenje zarazne bolesti iz člana 225. stav 1. KZ FBiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)