Zvonko Marić: Očekujem burnu raspravu, najavljuju se i krivične prijave

3
A. S.
Zvonko Marić: Očekujem burnu raspravu, najavljuju se i krivične prijave
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zvonko Marić

Prijedlog budžeta za 2021. godinu bit će razmatran danas od 10 sati na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta KS za 2021. godine, a konačni dnevni red sjednice bit će utvrđen na samoj sjednici koja će biti održana u online formatu.

Pandemija koronavirusa ostavila je značajne posljedice na priliv budžetskih sredstava u KS, pa će samim tim doći i do velike promjene u odnosu na prošlogodišnji budžet.

"U brojevima to okvirno izgleda ovako, imat ćemo za 160 miliona maraka u 2021. godini manji budžet nego godinu ranije. Ako znamo da je u 2020. budžet bio 989 miliona KM, sada će biti smanjen na 829 miliona KM", kazao je Zvonko Marić, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantona Sarajevo, za portal Radiosarajevo.ba.

Novi saziv Vlade KS, koji uglavnom čine ministri iz stranaka koalicione Četvorke izglasani na sjednici Skupštine KS 5. januara, planirao je do 1. marta 2021. godine usvojiti novi budžet.

"Očekujem burnu sjednicu. Neće biti javnih rasprava, sada se samo može podići ili ne ruka. Iz SDA najavljuju krivične prijave. Rekao sam da sve ovo nije u redu, te da sedam dana treba biti javna rasprava, jer je riječ o javnom novcu. Budžet je najveći zakon koji u tekućoj godini donosi jedan parlament", priča nam Marić.

On tvrdi da je ovdje parlament ostao bez mogućnosti da utječe na kreiranje svog zakona.

"Čovjek je i dilemi, kako glasati. Što se SBB-a tiče, imat ćemo još jedan sastanak. Ako podržimo ovo, bit će zbog građana i projekata kojih se njih tiču. Razumijem njihovu potrebu, jer su razdvojili ministarstva. Ti ljudi ne mogu primati plaće na osnovu privremenog finansiranja, no budžet je nešto drugo", podvukao je Marić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije