Zvizdić: Hitno usvojiti Strategiju poljoprivrednog i ruralnog razvoja

AA
Zvizdić: Hitno usvojiti Strategiju poljoprivrednog i ruralnog razvoja
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je nadležne institucije u BiH, a posebno u RS-u   na potrebu odgovornog pristupa, kako bi se u narednih par dana usvojila Strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja.

Ukoliko bude potvrđena i u Parlamentu BiH, ona će domaćim poljoprivrednim proizvođačima otvoriti mogućnost da u narednim godinama dobiju milionska sredstava koja trebaju stići kroz projekt EU.

"Nastave li se sa bezrazložnim odugovlačenjem, koje je BiH već skupo koštalo, jer sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja nije mogao koristiti IPA fondove, poljoprivrednici će i dalje preživljavati zahvaljujući skromnim budžetskim poticajima, a dugoročna šteta će biti neuporedivo veća, jer su milionska sredstva iz evropskih fondova na koja poljoprivredni sektor u BiH može računati, višenamjenska - od direktne pomoći proizvođačima, do opreme laboratorija za kontrolu sigurnosti hrane i veterinarskih stanica", naveo je Zvizdić.

Istakao je da s obzirom da je u ovoj sedmici krajnji rok da se na nivou izvršnih organa vlasti usvoji Strategija ruralnog razvoja, dužan je, navodi, da uputi poziv nadležnim izvršnim organima vlasti u entitetima, a posebno u Republici Srpskoj da finaliziraju usvajanje tog dokumenta koji podrazumijeva siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona eura bespovratnih sredstava koji će biti iskorišteni isključivo za ruralni razvoj.

"O važnosti ove strategije, prethodnih mjeseci je više puta govorio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, naglašavajući da Strateški plan ruralnog razvoja u potpunosti poštuje nadležnosti entiteta i podsjetio je da su u njegovoj izradi ravnopravno učestvovali predstavnici entitetskih vlada, čiji su zahtjevi maksimalno uvaženi. Ministar Šarović je jasno upozorio da je usvajanje Strategije preduslov za dobijanje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije, ali i otvaranje pristupa fondovima IPA", naglasio je Zvizdić.

Istakao je da Vijeće ministara BiH već mjesecima strpljivo čeka na pozitivno mišljenje, pokazujući maksimalan nivo kooperativnosti prema prijedlozima koji dolaze sa nivoa entiteta.

"Istovremeno, izražavamo bojazan i sumnju da bi se ovakvim načinom mogao ponoviti scenarij koji smo imali priliku vidjeti u nedavnom primjeru Transportne zajednice kada je pozitivno mišljenje došlo poslije predviđenih rokova, a sve s ciljem da se optuži Vijeće ministara BiH, a posebno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da nije u zadatom roku završilo svoj dio posla. Ipak, i pored brojnih urgencija koje je upučivalo nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i pored brojnih sastanaka, još uvijek nismo dobili pozitivno mišljenje entitetske Vlade Republike Srpske", upozorio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije