Nezavisni blok poručio Parlamentu BiH: Ne trošite budžetski novac

Fena
Nezavisni blok poručio Parlamentu BiH: Ne trošite budžetski novac

Predsjedavajući poslaničkog kluba Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarnen skupštine Bosne i Hercegovine Salko Sokolović pozvao je sve političke skubjekte u BiH, a posebno one koji djeluju u dva doma Parlamentarne skupštine BiH, da ubuduće ne troše budžetski novac koji se inače izdvaja za pomoć djelovanju i aktivnostima političkih subjekata, već da za te namjene troše sredstva koja inače dobivaju po osnovu članstva u bh. institucijama.

Sokolović je na pres-konferenciji Nezavisnog bloka u Sarajevu rekao da taj poslanički klub jedini ne koristi budžetski novac podrške za svoj rad.  

Na ovoj pres-konferenciji su predstavljane dosadašnje aktivnosti Nezavisnog bloka otkako je osnovan u maju ove godine i najavljene buduće. Osim Sokolovića, Klub čine Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Sokolović se fokusirao na dešavanja u vezi s (ne)donošenjem državnog budžeta za iduću godinu te kazao da je to pitanje 'prebačeno' iz suštine u formu budući da svi govore o nedonošenju budžeta, a ne o tome da je ponuđeni budžetski okvir na nivou istom kao 2008. godine.

Po Sokolovićevom mišljenju, možda je i bolje što ovih dana nije sazvana sjednica Predstavničkog doma radi hitnog usvajanja takvog budžeta jer se za jaunar otvara prilika da se podrobnije razmotri mogućnost proširivanja budžetskog okvira.

- Uostalom, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je kao svoj najveći uspjeh u ovoj godini naveo zaustavljanje proširivanja budžetskog okvira - rekao je pritom Sokolović.

On kao i član Kluba Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović izjavili su na ovoj pres-konferenciji da 540.000 KM, planiranih u budžetu kao sume kojima mogu raspolagati uredi članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih Vijeća ministara BiH, treba preusmjeriti na izgradnju druge faze Memorijalnog centra u Potočarima.

 - To je prilika da izmjerimo moralni odnos prema Srebrenici, na koji se tako često pozivamo - rekao je pritom Ahmetović.

U fokusu njegovog političkog djelovanja kao člana Nezavisnog bloka, s obzirom na činjenicu odakle dolazi (Republika Srpska), jeste povratak ljudi u prijeratne domove i kršenje ljudskih prava povratnika, među kojima i prava na maternji jezik čije je kršenje posebno naglašeno u RS-u, kako je dodao.

Ahmetović podsjeća na inicijativu Nezavsinog bloka Vijeću ministara BiH na uvođenje pravila o obaveznoj slobodi upotrebe maternjeg jezika na cijelom prostoru BiH, čijim bi prihvatanjem, kako je dodao, problem bio riješen na zadovoljstvo svih strana.

Član Nezavisnog bloka Senad Šepić je podsjetio na aktivnosti Nezavisnog bloka otkako je osnovan i u tom kontekstu naveo da je cijelo prošlo djelovanje, kao što će biti i buduće, usmjereno na rješavanje problema koji se neposredno reflektuju na život građana Bosne i Hercegovine.

Nezavisni blok je u proteklom periodu uputio prijedloge za izmjene Zakona o akcizama BiH, Izbornog zakona, Zakona o državnoj službi i Zakona o polaganju pravosudnog ispita, a svi prijedlozi su usmjereni na poboljšanje aktuelnog statusa odnosno na direktno olakšavanje svakodnevnih problema građana, kao i na prepoznavanje države i njenih institucija kao faktora koji treba da budu u službi svih naroda i građana.

Nezavisni blok prepoznaje velike društve teme i nudi rješenja za probleme, poljoprivrednika na primjer, određivanjem najniže dozvoljene cijene i sigurnog otkupa njihovih proizvoda, dok je povodom problema odlaska stanovništva iz BiH, posebno mladih ljudi, Klub inicirao posebnu temastsku sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rekao je između ostalog Šepić.

- BiH nema ozbiljnu strategiju zasutavljanja odlaska stanovništva, a treba tražiti konkretna i hitna rješenja - naveo je govoreći o brojnim drugim temama koji se neposredno odnose na svakodnevni život građana.

Izemđu ostalog je u tom kontekstu Šepić naveo i da će Nezavisni blok u idućoj godini aktivno raditi na novim zakonskim rješenjima, inicijativama i nuditi konkretna rješenja, od kojih su neka zakon o ravnomjernom razvoju i ulaganjima u BiH te zakon o fiskalnoj odgovornosti koji bi osigurao jasnije principe i okvir za transparentno upravljanja novcem poreznih obveznika.

Članovi Nezavisnog bloka smatraju da Bosna i Hercegovina trebna novu, drugačiju politiku, okrenutu ljudima, koja će rješavati stvarne oprobleme stanovnika i neće biti primarno fokusirana na stalne sukobe, manipulacije, svađe i etničke konflikte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije