Zvizdić: Uvjeren sam da sporazum o Mostaru neće biti izigran

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Uvjeren sam da sporazum o Mostaru neće biti izigran
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić kazao je kako misli kako su dogovorom SDA i HDZ-a BiH najviše dobili građani Mostara, koji nakon više od decenije imaju pravo da izaberu svoju vlast i budu birani.

Govoreći za N1 televiziju kazao je kako je on građanima Mostara vratio demokratsko pravo da biraju i budu birani, iako je mišljenja da bi bilo bolje da je ranije napravljena šira politička platforma među strankama koje se zalažu za Mostar.

Na pitanje ko je garant ovog sporazuma da će on biti i realiziran, Zvizdić je rekao kako su to predstavnici međunarodne zajdnice koji su stavili svoj potpis te kako smatra da niti jedan politički subjekt neće imati hrabrosti niti ideje da izigra ovaj sporazum.

Podsjetio je i na izjavu Safeta Oručevića koji je rekao kako bi dva Mostara značila tri Bosne čime je, kazao je Zvizdić, slikovito objasnio šta bi bilo s BiH ukoliko se ne uredi to pitanje.

Dodao je kako postoji i funkcija savjetnika koja će najverovatnije biti dodijeljena osobi iz reda srpskog naroda, a da će se sve odlukom donositi dvotrećinskom većinom.

Kazao je i to kako je međunarodna zajednica izvršila pozitivan pritisak da do ovog sporazuma dođe, dok je na pitanje da li su stranke ovim pokazale da se građani ne mogu osloniti na njih već da je itekako potrebno prisustvo međunarodne zajednice, rekao da je to, nažalost, tako.

Cijeli sažetak razgovora pročitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije