Zvizdić s Stierom i Szijjártóom: Poziv Viktoru Orbánu da posjeti BiH

Radiosarajevo.ba
Zvizdić s Stierom i Szijjártóom: Poziv Viktoru Orbánu da posjeti BiH
/ Foto: Vijeće ministara BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je u Sarajevu s ministrom vanjskih i europskih poslova i potpredsjednikom Vlade Hrvatske Davorom Ivom Stierom i ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóom.

Goste je upoznao s aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH. Naglasio je da su euroatlantske integracije strateški cilj Bosne i Hercegovine i da je osnova za stabilan ekonomski i politički napredak države integracija u EU i NATO.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je u prethodnom periodu bilateralna saradnja dodatno intenzivirana u svim oblastima i naglasio da su konkretni rezultati vidljivi i u današnjem susretu i u potpisivanju Programa obrazovne i kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske i Memoranduma o razumijevanju  o uspostavi direktne avionske linije između Sarajeva i Budimpešte. 

Govoreći o saradnji s Republikom Hrvatskom, predsjedavajući Zvizdić je rekao da jako cijeni dosadašnju podršku i pomoć Republike Hrvatske u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Predsjedavajući Zvizdić i ministar Stier su se saglasili da je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske prilika za razgovor o otvorenim pitanjima i za daljnje unapređenje saradnje.

U razgovoru s ministrom Szijjártóom pozdravljeno je nedavno osnivanje Poslovnog vijeća BiH i Mađarske i podržane su aktivnosti koje će doprinijeti jačanju privrednih veza dviju zemalja. Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio Mađarskoj na podršci u procesu evropskih i integracija BiH u NATO  i izrazio nadu da će se ona i nastaviti. Tokom susreta, predsjedavajući Zvizdić je uputio poziv mađarskom premijeru Viktoru Orbánu da zvanično posjeti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije