Zvizdić - Preda: Nema govora o centralizaciji, unitarizaciji ili federalizmu BiH

AA
Zvizdić - Preda: Nema govora o centralizaciji, unitarizaciji ili federalizmu BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je danas da "nema govora ni o kakvim procesima centralizacije, unitarizacije ili federalizma unutar BiH".

Nakon razgovora sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Dan Predom, koji juče i danas boravi u posjeti BiH, a u vezi sa Izvještajem o napretku BiH na putu evropskih integracija, Zvizdić je zahvalio Predi jer je u svom Izvještaju na ispravan način definirao napredak BiH koji je ostvaren na putu evropskih integracija i skrenuo pažnju da je potrebno da se nastavi sa socio-ekonomskim reformama.

"U samom Izvještaju je skrenuta pažnja na određene probleme sa kojima se suočava kompletan region, pa samim tim i BiH. Danas smo razgovarali o određenom broju amandmana koji su došli na samu Rezoluciju. Riječ je o više desetina odnosno stotina amandmana koji su dali evropski parlamentarci i grupacije političkih stranaka unutar Evropskog parlamenta. Većina takvih amandmana je u potpunosti prihvatljiva, podržava i jasno detektuje, prepoznaje napredak BiH na putu evropskih integracija", pojasnio je Zvizdić.

Prošlu godinu predsjedavajući Vijeća ministara BiH ocijenio je kao najuspješniju evropsku godinu BiH. 

"Razgovarali smo i o malom broju amandmana koji nemaju dovoljno razumijevanja i nisu bazirani na relevantnim činjenicama kada se govori o situaciji u BiH. Takvi amandmani su bili vezani za pitanje svih oblika ekstremizma, radikalizacije, prijetnji od terorizma za koje mi smatramo da su globalni problem, ne samo problem BiH, i da u tom smislu ne treba i ne smije biti preuveličan", istakao je Zvizdić.

Tokom razgovora skrenuta je pažnja i na pojam federalizma. Kako je kazao Zvizdić, u Rezoluciji koju je definisao i predložio Preda u jednom od amandmana se pojavljuje pitanje nedovoljno definisanog pojma federalizma koji je upravo zbog toga i problematičan. 

"Pojam koji se sasvim očito unutar BiH tumači na različite načine. Federalizam unutar BiH može biti tumačen samo kao dalja dezintegracija na bazi etničke teritorijalizacije što je za BiH potpuno neprihvatljivo, u suprotnosti sa njenim evropskim tendencijama", naglasio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, u BiH svi znaju šta za njih znači pojam federalizma.

"To znači novu etničko-teritorijalnu reorganizaciju, podjelu, praktično jednu vrstu dezintegracije BiH što naravno u ovom trenutku nije prihvatljivo. Dakle, za nas nije prihvatljivo da taj pojam ostane na takav način nedefinisan, da bude izvor različitih proizvodnih tumačenja u BiH. U ovom trenutku svi smo opredijeljeni za Dejtonski mirovni sporazum. Nema govora ni o kakvim procesima centralizacije, unitarizacije ili federalizma i mislim da to mora biti vrlo precizno i jasno naznačeno unutar amandmana koji je predložen", poručio je Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da će ova vrsta rezolucije biti usvojena unutar tzv. kompromisnih amandmana i da će na ispravan način prepoznati ostvaren napredak i da će i dalje ostati poruka BiH da su vrata EU otvorena i za BiH i za cijeli Zapadni Balkan. 

Preda je istakao da će Odbor za vanjske poslove u utorak razgovarati i glasati o ovom izvještaju te da on dolazi kao reakcija na Izvještaj Evropske komisije od jeseni prošle godine.

"Uložen je veliki broj amandmana, ali to pokazuje zainteresiranost evropskih parlamentaraca za BiH", kazao je on. Čestitao je na provedenim reformama i pozvao da se nastavi sa socio-ekonomskim reformama.

"Godina 2016. bila je veoma dobra godina sa stanovišta ekonomskih i socijalnih reformi i važno je nastaviti ovim putem", izjavio je Preda i prenio poruku da će BiH imati podršku Evropskog parlamenta za nastavak reformi. Prema njegovim riječima, u BiH postoje resursi za te reforome koje će biti od dobrobiti za sve građane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije