BiH / Autoput Sarajevo - Beograd: Trasa poznata uskoro, očekuje se pomoć Turske

27. 01. 2017. u 07:33:00 N. K.

Shares: 0

Na sastanku državnih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u Beogradu, koje su predvodili predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i premijer Aleksandar Vučić, snažno je podržan projekt povezivanja Sarajeva i Beograda autoputem.

Također, na sastanku državnih delegacija razgovaralo se i o rekonstrukciji pruge SarajevoBeograd, značajne za privredu i građane obje zemlje.

Kako je ranije saopćeno iz Ministarstva za komunikacije i promet BiH, ministrica Zorana Mihajlović na odvojenom susretu s ministrom Ismirom Juskom potvrdila je snažnu opredijeljenost Srbije da se ide u projekt povezivanja Sarajeva i Beograda, te je navela da će se autoput u Srbiji nastaviti na trasu koridora 11 i da će ići od Požege, preko Užica, do Kotromana na granici s Bosnom i Hercegovinom, u dužini oko 60 kilometara.  

Kako saznajemo, trasa saobraćajnice na teritoriji BiH trebala bi biti poznata za mjesec dana, nakon konsultacija s nadležnim entitetskim ministarstvima i stručnjacima iz oblasti cestovne infrastrukture.

Procjena je da će autoput Sarajevo - Beograd koštati oko 800 miliona eura rekla je za RTS ministrica za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu Srbije Zorana Mihajlović.

Podsjećamo, priču o povezivanju Sarajeva i Beograda modernom saobraćajnicom pokrenuo je turski ministar za ekonomiju Nihat Zejbekčija na sastanku s ministrom za trgovinu, turizam i telekomunikacije u Vladi Srbije Rasimom Ljajićem i ministrom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio Igor Pejić, sekretar Ministarstva za komunikacije i promet BiH, Turska je spremna finansirati jedan takav projekt, a ministar Jusko i ministrica Mihajlović napisali su zajedničko pismo turskom ministru ekonomije.

U tom pismu oni su obavijestili ministra Nihata Zejbekčija da su Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Srbije i Ministarstvo za komunikacije i promet BiH spremni da se sastanu s predstavnicima turske vlade i razmotre aktivnosti na realizaciji projekta cestovnog povezivanja Beograda i Sarajeva.

Međutim, nije realno očekivati da će gradnja moderne saobraćajnice Beograd - Sarajevo početi u ovoj godini, ali kako je rečeno, Ministarstvo za komunikacije i promet BiH će, kako navode, s partnerima iz Srbije i Turske učiniti sve da gradnja počne u najbržem mogućem roku.

NEMA KOMENTARA