Zvizdić: “ Nadam se da ćemo prije dolaska Hahna usvojiti ANP i formirati vlast”

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: “ Nadam se da ćemo prije dolaska Hahna usvojiti ANP i formirati vlast”
FOTO: Arhiv / Zvidzić: Formirati vlast u narednih desetak dana

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Јohannes Hahn dolazi 28. marta u BiH, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kaže kako se nada da će izborni pobjednici u narednih desetak dana formirati izvršnu vlast na jasnim programskim principima.

“Posjetu komesara Hahna, kao velikog prijatelja Bosne i Hercegovine i njene evropske budućnosti, smatram izuzetno važnom,  jer dolazi u vrlo osjetljivom periodu kada nam je potreban racionalan poticaj kako bi u najkraćem mogućem vremenu bilo formirano Vijece ministara BiH i Vlada FBIH", kazao je premijer Zvizdić u razgovoru za "Slobodnu Bosnu".

Zvizdić kaže da je formiranje izvršne vlasti na principima programskih dokumenata i vladavine zakona   "neophodno kako bi se nastavili procesi euroatlantskih integracija, kao i dalje provodjenje zahtijevnih socio-ekonomskih reformi", te zbog toga očekuje da će prvi Nacionalni godišnji plan za NATO, kao dio zakonske obaveze i tehničkog dijela integrativnog procesa, biti upućen ka NATO-u prije posjete komesara Hahna.

"Time će se steći potrebni preduvjeti za bržu uspostavu programskih koalicija i formiranje vlasti", istakao je premijer Zvizdić. 

Premijer kaže da bi time pokazali da politika saradnje i kompromisa ima ogroman razvojni i stabilizacijski potencijal, da bismo poslali poruku svim našim prijateljima o našoj čvrstoj opredijeljenosti da realiziramo zakonima i strategijama utvrdjene najvažnije vanjskopolitičke ciljeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije