Zvizdić: Poltronstvo neće pomoći; SDA: Zvizdić iznosi netačne informacije

12
Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Poltronstvo neće pomoći; SDA: Zvizdić iznosi netačne informacije
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bračni par Izetbegović i Denis Zvidić

Otvoreni rat u Stranci demokratske akcije (SDA). Tako se bi se u najkraćem mogla opisati serija javnih istupa unutar "vodeće bošnjačke stranke" tokom ovog vikenda, gdje su pale teške riječi. 

Sukob frakcija sa vodstvom SDA traje već mjesecima, a eskalirao je ostavkama i teškim riječima nakon Lokalnih izbora 15. novembra, na kojima je SDA ubilježila lošije rezultate.

Nakon nastupa potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića u kojem je iznio uvjete pod kojima će ostati u SDA, uslijedila je sada već čuvena poruka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića "da će ga tek sada upoznati", jer on "nije čovjek kojem se daju ultimatumi".

Sebija Izetbegović: Zvizdić je sprema napasti dojučerašnje prijatelje

Nastavak obračuna nije trebalo dugo čekati. U jučerašnjem intervjuu za portal Faktor, supruga predsjednika SDA, potpredsjednica Kantonalnog odbora SDA i generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Sebija  Izetbegović, komentirajući ultimativne zahtjeve Zvizdića da ona i kompletno rukovodstva KO SDA Sarajevo trebaju odstupiti, kazala je da je iznenađena samim načinom na koji je Denis Zvizdić "formulirao zahtjev za smjenom odbora SDA".

"Osobito što je u tom zahtjevu prisutan neprimjereni ultimativni ton, mada sam ranije primijetila da je spreman napasti dojučerašnje prijatelje ako procijeni da su poljuljani, kao što je napao Novalića. Rezultati postignuti na ovim izborima su nešto bolji od rezultata koji su postignuti 2012, kada je Zvizdić bio predsjednik KO Sarajevo, pa nije nudio ostavku, niti mu je neko naređivao da je podnese", istakla je Izetbegović, preneseno je na zvaničnoj stranici SDA, te dodala:

Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović - undefined

FOTO: Arhiv: Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović

"Oni su na nivou prosjeka koji je ovaj put postignut u kantonima sa bošnjačkom većinom - Tuzlanskom kantonu, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom... Ostavku, naravno neću podnijeti na zahtjev Denisa Zvizdića, jer me ni on, niti bilo koji pojedinac, nije postavio na tu, niti na bilo koju drugu poziciju. Odgovorna sam onima koji su glasali za mene, a takvih je bilo mnogo. O smjenama, na bilo kom nivou i dijelu organizacije SDA, će se moći govoriti tek nakon temeljite analize izvještaja koji trebaju biti podneseni od strane svih općinskih i kantonalnih organizacija koje su podbacile".

Zvizdić: Novalića je ugrozila ženska osoba koja je naredila kupovinu respiratora

Kao da je samo čekao "nabačenu loptu", Zvizdić je jutros na Twitteru oštro reagirao na intervju dr. Izetbegović.

"Sa čuđenjem sam pročitao neistinitu izjavu koju je dala Sebija Izetbegović, da je SDA na lokalnim izborima 2020. u Kantonu Sarajevo ostvarila bolji rezultat nego 2012. kada sam ja bio predsjednik KO SDA Sarajevo", napisao je Zvizdić, primijetivši da je Sebija Izetbgović "očito preuzela funkciju CEO u SDA BiH".

"Riječ je, naravno, o neistini koju zbog članova i birača imam potrebu demantovati sa istinitim i relevantnim činjenicama. Pa da krenemo redom. Demant br.1. izrečene neistine da su rezultati 2020 nešto bolji nego 2012: SDA je 2012. u Kantonu Sarajevo, kada sam ja bio predsjednik KO SDA, osvojila najviše glasova od svih partija, nešto više od 51.000, pri čemu je popravljen rezultat za novih 15.000 glasova u odnosu na prethodne izbore,  dok je SDA u KS 2020, kada u njenom najužem rukovodstvu sjedi S. I., osvojila oko 45.000 glasova dakle, manje nego 2012, pri čemu je SDA izgubila više od 15.000 glasova u odnosu na prethodne izbore", naveo je Zvizdić

Tvrdi i da su izrečene neistine da su rezultati 2020 nešto bolji nego 2012. godine.

"SDA je 2012., kada sam ja bio predsjednik KO SDA, osvojila mjesto načelnika Novog Grada kao najmnogoljudnije općine u FBIH i sačuvala načelnička mjesta u Novom Sarajevu, Ilidži, Vogošći, Ilijašu i Hadžićima,  dok je KO SDA na izborima 2020. izgubila načelnike Centra, Novog Sarajeva, Ilidže i vjerovatno Ilijaša, što je najgori poraz od postojanja SDA u KS.  Svako razuman vidi drastičnu razliku između kvaliteta rada i uspješnih rezultata 2012. i poraznih rezultata i vrlo lošeg rada 2020. ", smatra potpredsjednik SDA, koji se, podsjetimo, povukao iz kandidature za člana Predsjedništva BiH nakon najava da bi upravo Sebija Izetbegovićeva mogla biti kandidat.

Smatra potrebnim spomenuti da je SDA u KS i 2014., kada je one bio predsjednik KO SDA, opet osvojila najviše glasova, više od 52.000.

Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić - undefined

Foto: Arhiv: Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić

"Pri čemu je i broj glasova za kandidata SDA za člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, zahvaljujući dobrom radu KO SDA i mom enormnom angažmanu, a on to najbolje zna, povećan za više od 100 posto, sa 26.000 koliko je BI dobio 2010, na 50.000 koliko je dobio te 2014. Dakle, SDA je u Sarajevu dok sam ja bio predsjednik KO konstantno, i kvantitativno i kvalitativno rasla, i na lokalnim i na općim izborima, i zbog toga smo uživali podršku biračkog tijela i dobijali zaslužena priznanja i članstva i rukovodstva, za razliku od poražavajućih rezultata aktuelnog rukovodstva KO SDA koje je najodgovorniji krivac za gubitak više od 15.000 glasova, skoro 20 vijećnika i 4 načelničke pozicije, i o čijim rezultatima najbolje govori podatak da je SDA na ovim lokalnim izborima na većini izbornih mjesta u Sarajevu dobila manje glasova nego što je otjerano ljekara sa KCUS-a", poručio je.

U stilu koji do sada nije viđen od Zvizdića, poručio je Izetbegović da "lijepe laži i poltronstvo neće pomoći da se stanje popravi i bez suočavanja sa teškom i bolnom istinom o brutalnom porazu neće biti oporavka SDA u KS"

"Jer, stvari su potpuno jasne, ili kadrovsko osvježavanje i vraćanje izgubljenog autoriteta SDA u KS i šire, ili status quo i dalje ponižavanje biračkog tijela i kolaps na izborima 2022. Naravno, ja ću i dalje kao potpredsjednik SDA BiH biti glas časnih i vrijednih članova SDA čiji je trud nažalost, na ovim izborima u KS poništen zbog neprimjerene kampanje, pogrešno odabranih tema i nekompetentnosti najužeg rukovodstva KO SDA Sarajevo. I na kraju još jedan demanti, odnosno "ispravka zlonamjernog navoda", a koja se tiče moga kolegem Fadila Novalića. Svima je kristalno jasno da je premijera Novalića i njegovu karijeru jedino i isključivo ugrozila NN ženska osoba koja je telefonski naredila kupovinu respiratora", zaključio je Zvizdić.

SDA: Zvizdić iznosi netačne informacije

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) saopćio je danas da Denis Zvizdić iznosi netačne tvrdnje o SDA. 

Kako je saopćeno iz KO SDA, zatečeni su činjenicom da visokopozicionirani član SDA iznosi netačne tvrdnje o SDA u javnosti, te su sa deset tačaka demantovali njegove današnje tvrdnje.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

1. Denis Zvizdić poredi potpuno neuporedivo, tj. rezultate lokalnih s općim izborima jedino je moguće porediti lokalne izbore s lokalnim, te opće izbore s općim. Dakle, mogu se porediti lokalni izbori 2012. kada je Zvizdić bio predsjednik KO SDA Sarajevo i lokalni izbori 2020. godine.

2. Netačna je tvrdnja da je SDA u Sarajevu na izborima 2020. osvojila 45.000 glasova, taj broj je najmanje 47.500, pri čemu još nisu izbrojani glasovi poštom i dio glasova koje su prikupili mobilni timovi. Nisu izbrojani ni svi glasovi s redovnih biračkih mjesta, što sugerira da bi po broju glasova SDA mogla imati skoro jednako glasova kao i 2012. godine. Ovim Denis Zvizdić, kao visokopozicionirani dužnosnik SDA, u javnosti iznosi netačne i nepotpune podatke i svjesno narušava ugled stranke.

3. Izlaznost na izborima 2012. je bila nešto veća nego na izborima 2020. godine, pa je SDA i po tom osnovu tada mogla dobiti nešto više glasova nego ove godine. Ovaj odlučujući podatak Zvizdić svjesno izostavlja.

4. Nije tačna tvrdnja Zvizdića da je SDA u odnosu na prošle lokalne izbore osvojila "skoro 20 vijećnika" manje. SDA je prije četiri godine, kada Denis Zvizdić nije bio predsjednik KO SDA, imala 99 vijećnika, a sada će imati najmanje 83, a vrlo moguće i više. To je 14, 15 ili 16 manje, a ne 20 kako tvrdi Zvizdić. Vrlo je važno napomenuti da je najveći porast i skok u broju vijećničkih mjesta SDA u Sarajevu doživjela godinu i osam mjeseci nakon što je predsjednik KO SDA Sarajevo prestao biti Denis Zvizdić.

5. Zvizdića demantira i jako važan podatak, da je na izborima 2012. godine, kada je on vodio KO SDA Sarajevo, SDA osvojila 75 vijećničkih mjesta u Kantonu Sarajevo što je 13 manje nego 2008. godine kada ih je imala 88 i kad Zvizdić nije rukovodio procesima. Ovaj podatak govori da je SDA u Sarajevu, pod rukovodstvom Denisa Zvizdića, 2012. ostvarila ogroman pad u broju osvojenih vijećničkih mjesta, a Denis Zvizdić nije smatrao da tada treba dati ostavku, za razliku od Fikreta Prevljaka koju je svoju odgovornost prihvatio i ostavku ponudio. Navedene činjenice govore i da je SDA u Sarajevu, pod vodstvom Fikreta Prevljaka, po broju vijećničkih mandata ostvarila bolji rezultat nego SDA u 2012. pod vodstvom Denisa Zvizdića. Konačno, SDA je osvojila 13 vijećničkih mjesta MANJE kada je Zvizdić došao na poziciju predsjednika KO SDA Sarajevo, a 21 VIŠE nakon što je otišao s nje.

6. Zaključujemo da je SDA na ovim izborima osvojila najmanje 8 vijećničkih mjesta VIŠE nego kad je predsjednik KO SDA Sarajevo bio Denis Zvizdić.

7. SDA ima jedno načelničko mjesto manje u odnosu na 2012. godinu, za Ilijaš je brojanje u toku i vjerujemo da ćemo pobjediti, ali SDA 2012. godine u Kantonu Sarajevo nije protiv sebe imala udruženu "četvorku", niti visokopozicionirane (bivše, dojučerašnje i sadašnje) članove SDA kojima je jedini posao bio da denunciraju i uništavaju SDA, a zatim da to poslije prikazuju kao njen tobožnji historijski poraz.

Kolegij SDA - undefined

Foto: SDA: Kolegij SDA

8. U 2012. godini, kao ni tokom cijelog mandata Denisa Zvizdića kao predsjednika KO SDA Sarajevo, nisu postojale stranke koje su danas aktivne na političkoj sceni i u borbi za glasove i vijeća u Sarajevu (NiP, Platforma za progres, NBL, NB).

9. Zvizdić ističe kao svoj uspjeh što je SDA 2012. u Kantonu Sarajevo "osvojila najviše glasova od svih partija", ali propušta napomenuti da je SDA i 2020. godine osvojila najviše glasova u Kantonu Sarajevo, procentualno skoro jednako kao i 2012. godine.

10. Tvrdnja da je "SDA na ovim lokalnim izborima na većini izbornih mjesta u Sarajevu dobila manje glasova nego što je otjerano ljekara sa KCUS-a", je prizemna, zlonamjerna, netačna, tendenciozna i neprimjerena u tolikoj mjeri da ju je besmisleno i komentirati.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo, s obzirom na ove činjenice, poziva potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića da prestane u javnosti održavati privatne kolegije s ljudima koji izvana ruše SDA, prilikom čega iznosi netačne ili frizirane podatke i time šteti vlastitom ugledu kao i ugledu stranke. Žalosti da se visokopozicionirani član SDA, u svojim interesnim borbama, koristi identičnim lažnim tezama kao i stranke i pojedinci čiji je jedini program udar na SDA i rušenje SDA, navodi se u saopćenju KO SDA.

Nema sumnje da će ovaj politički obračun, koji podsjeća na jedan od brojnih u 30-godišnjoj historiji SDA, imati svoj epilog.

Ko će ceh platiti, SDA ili Denis Zvizdić, ili možda obje strane, znat će u narednim sedmicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije