Zvizdić: Orijentisati se prema onima koji vide BiH u EU, a ne kao puki zbir tri naroda

1
Fena / Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Orijentisati se prema onima koji vide BiH u EU, a ne kao puki zbir tri naroda
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

"Na evropskom putu se trebamo orijentisati prema porukama evropskih dužnosnika koji vide BiH u EU kao modernu, jedinstvenu i suverenu državu, a ne prema pojedinim europarlamentarcima koji potpuno pogrešno tretiraju BiH kao puki zbir tri naroda", ocijenio je zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Kako je Zvizdić podsjetio u svojoj objavi na Twitteru, Oliver Varhelyi, europski komesar za susjedstvo i proširenje, tokom obraćanja pred Europskim parlamentom, u sklopu debate o “Izvještaju o napretku BIH za period 2019-2020.”, poslao je izuzetno važnu poruku “da su u Evropskoj komisiji spremni da pruže BiH status kandidata, pod uslovom da BiH također isporuči konkretne rezultate na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta.”

Konkretni rezultati, kako je Varhelyi naglasio, “uključuju pokretanje rasprave o ustavnoj reformi i posebno izbornim reformama te usvajanje pravosudnih reformi. BiH kao i druge zemlje kandidati za članstvo mora izmijeniti Ustav kako bi udovoljila zahtjevima članstva u Uniji, pojasnivši kako to uključuje poptuno poštivanje presuda Europskog suda za ljudska prava te osiguravanje jednake zasutpljenosti za sve u zemlji.”

Paket reformi kojim bi bile stvorene pretpostavke da BiH dobije kandidatski status podrazumijeva i izmjenu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kao i zakone koji se odnose na sukob interesa i javne nabavke.

"Dakle, obaveze na evropskom putu su jasne i ne postoji niti jedan ozbiljan razlog da Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH ne usvoje pomenuti paket reformi, završe svoj dio posla i omoguće da BiH do kraja 2021. dobije kandidatski status. To je obaveza svih koji učestvuju u procesu EU integracija, a posebno izabranih i imenovanih dužnosnika prema građanima BiH koji su se u procentu od 75 posto izjasnili da podržavaju evropski put BiH.

Smatram da je neophodno, i da to treba biti ključni kriterij za ocjenu kvalitete rada svih nadležnih institucija u BiH, da se posvetimo aktivnom i efikasnom radu na evropskim i NATO integracijama BiH, uklonimo političke i administrativne blokade, zaustavimo retoriku podjela i jezik mržnje i budimo fokusirani na sigurnu i prosperitetnu budućnost BiH. Upravo kako je to rekao Oliver Varhelyi, europski komesar za susjedstvo i proširenje:”Dopustite mi da ponovim da je budućnost Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.” Ova izjava je važna poruka za BiH ali i za čitav region zapadnog Balkana - zaključio je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije