Reakcije / Zvizdić o zahtjevu visokog predstavnika: "U utorak ćemo sve razmotriti"

23. 10. 2021. u 13:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta da se obrati poslanicima naći će se na dnevnom redu Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a kasnije i na proširenom kolegiju ovog doma, potvrdio je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

"Ta molba, odnosno taj prijedlog će biti na sjednici i Kolegija, i proširenog Kolegija u utorak", potvrdio je Zvizdić.

On smatra da je sasvim siguran da će oni koji budu učestvovali u radu Kolegija odobriti obraćanje Christiana Schmidta.

"Sasvim sam siguran imajući u vidu da je visoki predstavnik dio Međunarodnog mirovnog sporazuma i izuzetno je bitna karika u kompletnom funkcioniranju BiH i provedbi civilnog dijela Dejtonskog sporazuma da će oni koji dođu na sjednicu Kolegija, i koji dođu na sjednicu proširenog Kolegija, odobriti održavanje sjednice na kojoj će se obratiti visoki predstavnik", naglasio je Zvizdić.

Podsjetimo, visoki predstavnik je jučer zatražio da mu se omogući obraćanje u Parlamentu.

Kao glavni razlog za obraćanje je, kako je kazao, aktuelna politička situacija u našoj zemlji, odnosno rast tenzija.

"Uz izraze najdubljeg poštovanja vrhovnom parlamentarnom tijelu koje izražava demokratsku volju građana u BiH, imam čast vama i svim članovima Parlamenta izraziti spremnost da se u svojstvu visokog predstavnika za BiH obratim Vašem cijeljenom domu.

S obzirom na trenutnu zahtjevnu političku situaciju, bilo bi korisno da se taj stanak održi što skorije.

Mogao bih predložiti 28. ili 29. oktobar 2021. godine za to obraćanje, u zavisnosti od Vaše odluke.

Sastanak u Zastupničkom domu s ciljem razgovora o trenutnim sve većim političkim tenzijama, kao i mojim stavovima i prioritetima za budućnost, svima nam može pružiti priliku da utvrdimo i razradimo koji bi rezultati bili od koristi za sve nas, uključujući i građane BiH.

Radujem se ovoj prilici", napisao je Schmidt.

s druge strane, grupa građana organizovat će u ponedjeljak mirne proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu s početkom u 10 sati. Od visokog predstavnika Christiana Schmidta traže da reaguje i zaštiti ustavno-pravni poredak BiH.

Ova informacija potvrđena je preko Facebook stranice 'Restart - konkretno, transparentno i dosljedno'.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)