Zvizdić: Niko nema pravo ponižavati građane BiH, hitno poduzeti slijedeće mjere

9
Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Niko nema pravo ponižavati građane BiH, hitno poduzeti slijedeće mjere
Foto: EPA-EFE / Denis Zvizdić

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH oglasio se na Twitter profilu povodom Odluke Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prijelaza sa BiH. 

Ovime se nanosi direktna, i očito namjerna, ekonomska šteta bh privrednicima koji svoje proizvode izvoze u EU, i to je posljednja u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske, mišljenja je Zvizdić. 

"Ne želim da vjerujem, iako za takvo nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja “novu” vrstu pritiska, ucjene i miješanja u unutrašnje stvari BiH", poručuje Zvizdić. 

Smatra da nadležne institucije Bosne i Hercegovine trebaju hitno poduzeti sljedeće aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH:

1. Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mjere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim licima iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta;

2. Intenzivirati kampanju, posebno od strane privrednih komora na svim nivoima: “Proizvodimo – kupujmo - izvozimo domaće”, sa posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se ljetuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima.

3. Ako izostane reakcija nadležnih tijela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, sto je u nadležnosti Predsjedništva BiH.

Na kraju objave, Zvizdić naglašava  da poštuje Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susjednu zemlju sa kojom dijelimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želi istaknuti da niko nema pravo ponižavati građane Bosne i Hercegovine i donositi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije.

"Krajnje je vrijeme da naši susjedi počnu uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine koji je međunarodno priznat i neupitan", poručio je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije