Zvizdić: NATO šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku EUFOR-u u BiH

12
Radiosarajevo.ba
Zvizdić: NATO šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku EUFOR-u u BiH
Foto: EPA - EFE / Vojna vježba NATO-a

NATO šalje bataljon rezervnih snaga u Bosnu i Hercegovinu kao podršku vojnoj misiji EUFOR Althea.

Izjavio je ovo danas, 10. aprila, Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine (NiP).

"Dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnosti", komentirao je on ovu odluku.

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

Prema informacijama koje su se pojavile nakon posljednjeg susreta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i generalnog sekretara NATO-a Jens Stoltenberg, o čemu više čitajte OVDJE, NATO Savez odlučio je da u našu zemlju pošalje bataljon rezervista. 

Odluka je, kako su javile Vijesti.ba, navodno donesena na osnovu tzv. aranžmana Berlin plus, prema kojem su ugovorili saradnju u oblastima odbrane i sigurnosti, a EU ima pravo pristupa sigurnosnim kapacitetima NATO saveza u slučaju potrebe. U sklopu jednog takvog aranžmana uspostavljen je i EUFOR. 

I sam Dejtonski mirovni sporazum predvidio je i nedvosmisleno utvrdio stalno prisustvo NATO snaga u BiH, koje prema slovu Sporazuma Član I, stav 1. tačka b., „može uspostaviti takve snage koje će djelovati pod vlašću te podložno vodstvu i političkom upravljanju Sjevernoatlantskog vijeća (u daljem tekstu “NAC”) kroz zapovjedničko ustrojstvo NATO-a.” Treba podsjetiti da su na ovaj Sporazum svoj potpis stavile i Savezna Republika Jugoslavija (današnja Srbija) kao i Rusija u svojstvu svjedoka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije