Zvizdić: Nadam se da će se u budućnosti Dan nezavisnosti slaviti u cijeloj BiH

Fena
Zvizdić: Nadam se da će se u budućnosti Dan nezavisnosti slaviti u cijeloj BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

"Činjenica da neko na ovako hladnom vremenu odluči da provede noć vani u pokušaju da privuče pažnju zbog svojih zahtjeva svakako zaslužuje pažnju svih nadležnih institucija, pogotovo ako je riječ o onima koji su branili BiH i koji su najzaslužniji što danas možemo slaviti Dan nezavisnosti", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić gostujući jutros na BHT-u.

Smatra da je jedini ispravni put da se kroz dijalog dođe do rješenja.

"Nažalost, trenutna situacija je takva da se Dan nezavisnosti BiH slavi u Federaciji BiH ali nadam se da će se to u budućnosti promijeniti. Nadam se da će u budućnosti izrasti generacije koje će shvatiti da je BiH njihova jedina domovina, država koju su naslijedili od svojih očeva i djedova", istakao je Zvizdić.

Ističe da je 1. mart jedan od najznačajnih datuma, te da je BiH u potpunosti samostalna, suverena zemlja sa međunarodno– pravnim subjektivitetom.

Činjenica da je uručen Upitnik predsjedniku Europske komisije upravo ovdje u Sarajevu najbolji je poklon građanima BiH za Dan nezavisnosti, mišljenja je.

"Poslije sedam, osam godina blokade na evropskom putu i vrlo teške situacije koju smo naslijedili kao Vijeće ministara, mi smo otvorili sve procese europskih integracija. Upitnik je sada u rukama Europske komisije te će oni nakon četiri mjeseca, vjerovatno poslati određeni broj dodatnih pitanja. Ali najvažnije je da smo ispunili ključni uvjet za dobivanje kandidatskog statusa", naglasio je Zvizdić.

Istaknuo je da su svi procesi u BiH, pa tako i ovaj izborni, obilježeni "opasnom" retorikom.

"Nakon predaje Upitnika, tvrdim mladima da je evropski put BiH sasvim izvjestan", potcrtao je.

Ipak, ističe da je najveće pitanje u BiH, pitanje političke stabilnosti.

"Sasvim odgovorno tvrdim da ako ostane ovaj nivo političke volje u BiH, ako smo spremni na razgovor i dijalog, sasvim sigurno do 2025.godine BiH će biti u završnoj fazi pristupanja Europskoj uniji", dodao je Zvizdić.

Kazao je također da će dosta raditi na izgradnji infrastrukture koja je bazni preduvjet za ubrzan ekonomski razvoj BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije