Zvizdić: Moramo očuvati mir i stabilnost u BiH

Amil Dučić
Zvizdić: Moramo očuvati mir i stabilnost u BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u intervjuu za Radiosarajevo.ba poručio je da je trenutno najvažnije da se u BiH očuva mir i stabilnost.

Kaže da ga brinu aktuelna previranja u pojedinim kantonima, kao i blokade puteva u BiH, što ocjenjuje poremećajima unutar sistema.

"Moramo pohvaliti naše obavještajne, sigurnosne i druge agencije koje uspijevaju očuvati tu stabilnost. Ne postoji bilo kakav incident, teroristički akt na tlu BiH, zaustavljen je trend odlazaka na strana ratišta, a mi smo cijenjeni partner unutar globalne koalicije što je više puta istaknuto i na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji", kaže Zvizdić za Radiosarajevo.ba.

Ističe da je važno i da unutrašnji ambijent bude miran.

"Razumijemo i prihvatamo nezadovoljstvo svih kategorija koje opravdano traže realizaciju svojih zahtjeva, ali pravo jedne osobe ili grupacije se ne može ostvariti tako što će biti ugroženi drugi. Ne mislim da je blokada saobraćajnica čime se blokira ekonomski protok, pravo rješenje, već dijalog s nadležnim institucijama Ali čini se da je politička scena dodatno uzburkana upravo zbog predizbornog vremena, ovaj put najranije i najradikalnije", ističe Zvizdić

Radiosarajevo.ba: Odgovori na Upitnik su predati. Kako dalje?

"Skrenuo bih pažnju na vrlo pozitivne izjave koje je predsjednik Europske komisije dao prilikom predaje odgovora na Upitnik i čini mi se da predstavnici EK-a i EU ponekad bolje razumiju kompleksnost našeg sistema i procedure kroz koje smo morali proći da bi obavili taj izuzetno važan posao. Upitnik je zaista najobimnija i najkompleksnija faza našeg dosadašnje pristupanja EU.

Upitnik sasvim sigurno šalje novi pozitivni signal da BiH kredibilno realizira svoje obaveze. Da li to radimo u određenim zacrtanim rokovima je drugo pitanje. Svi bi mi htjeli da se određene aktivnosti realiziraju mnogo brže, ali BiH je specifična zemlja".

 Radiosarajevo.ba: Šta to znači?

"Priprema i realizacija odgovora na Upitnik nije bila ni slična procedurama koje smo imali u susjednim zemljama. U konačnici smo to uspjeli i time riješili ključni preduvjet za dobivanje kandidatskog statusa. U javnosti imamo niz dezinformacija o samoj proceduri.

Ponajprije, imajući u vidu obim naših odgovora od preko 20.000 stranica, a npr. Srbija, Crna Gora i Albanije imale su oko 2.200 pitanja, dok mi 3.200, pa je njihov obim odgovora bio skoro tri puta manji nego naš. Sasvim sigurno će EK-u trebati više mjeseci da analizira naše odgovore i sasim sigurno, jer je to praksa za čitav region, da ćemo dobiti i dodatna pitanja ili pojašnjenja za određene procedure.

Dodatna pitanja će uslijediti u narednih 3 do 5 mjeseci. U prosjeku su Srbija, Crna Gora i Albanija dobile između 500 i 600 novih pitanja, nama će u odnosu na to trebati par mjeseci da odgovorimo na njih, tako da cijenim da bi kraj ove godine bio optimalan datum kada će BiH odgovoriti i na dodatna pitanaja i Komisija moći pripremiti mišljenje za BiH.

Mi smo upitnikom riješili zadnji uvjet za dobivanje kandidatskog statusa. Da li će se, imajući u vidu aktuelnu političku situaciju, pojaviti nešto dodatno, kao što je presuda Sejdić – Finci ili Izborni zakon, to u ovome trenutku je vrlo teško kazati, a nema jasnih naznaka da će do toga doći.

Radiosarajevo.ba: Kazali ste da su predati odgovori na Upitnik uprkos otežanim okolnostima? Kakve su to okolnosti bile?

"Ako bih to slikovito predstavio glasilo bi: to je kao kada trčite maraton, ali sa utezim ili okovima na nogama. Riječ je vrlo kompleksnom sistemu Mehanizma koordinacije, činjenici da prvih pet ili šest mjeseci je prošlo u različitim vrstama tihih ili javnih opstrukcija dok nisu uspostavljena tijela mehanizma. Riječ je o velikom broju državnih službenika i institucija s 14 nivoa vlasti koji su prema EU morali održavati odgovore s jednim glasom.

Imajući u vidu turbulentne političke okolnosti, da političke partije oko ključnih stvari nisu u stanju bile da se dogovore, onda je zaista pohvalno da smo unutar svega toga uspjeli odgovoriti na više od 3.000 pitanja i da je postignut jedan konsezus između svih nivoa vlasti.

Sjetimo se dolaska komesara Hahna u decembru 2017. kada smo govorili o četiri zadatka koja moramo ispuniti, set zakona o akcizama, usvajanje strategije ruralnog razvoja, budžete i upitnik. Mnogi su proglasili to kao nešto što je utopija za BiH, što se nikada neće realizirati. Ali par mjeseci nakon toga sve te aktivnosti su realizirane.

Vijeće minsitara je zaista bila ta insitucija koja je pozitivno generirala te procese i to vrlo uporno, stručno i strpljivo sarađivala s nivoima entiteta i na tome se zahvaljujem svim ministrima".

 

deniszvizdic_vijeceministara_upitnik_RSA (11).jpg - undefined
Radiosarajevo.ba: Hoće li se do kraja mandata najviše energije potrošiti na Izborni zakon?

"Mislim da će se najveći dio energije potrošiti na predizbornu retoriku.  Mi smo nedavno svjedočili intervjuu gospodina Dodikakkoji govori o tome da ako dođe u Predsjedništvo da će ukinuti Oružane snage, da se neće održavati sjednice u Sarajevu. Sve su to bombastične izjave koje nemaju utemeljenja u realsnosti, ali privlače pažnju u javnosti. Čini mi se da ćemo izgubiti vrijeme do izbora unutar takvih političkih, neproduktivnih dijaloga koji imaju za cilj da homogeniziraju biračko tijelo.

Što se men lično tiče, ja ću nastaviti govoriiti prije svega o EU putu i o ekonomskom razvoju BIH.

Denis_Zvizdic_Februar_2018_RSA3.JPG - undefined

 Radiosarajevo.ba: Kako biste ocjenili konferenciju EBRD-a u Londonu i šta je tamo potpisano za BiH?

"U Londonu je EBRD iskazao kroz memorandum o razumijevnaju spremnost da uloži novih 700 miliona eura isključivo u nastavak izgradnje autoputa na Koridoru 5C. Riječ je o šest dionica, četiri u FBiH, dvije u RS koje su praktično spremne za izbor ponuđača. Sve će sada ovisiti o koordinaciji aktivnosti. Set zakona o akcizama je oslobodio veliki iznos sredstva, preko 800 miliona eura, EBRD je spreman da ulaže novac uključujući i grant sredstva az BIH.

Na nama je da iz procedura izbacimo bilo kakav politički utjecaj,  da procedure budu povedene stručno i ne vidim nikakav razlog da ako se to uradi da u aprilu ne budemo svjedoci masovne cestogradnje u BiH".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije