Zvizdić - Mogherini: Veliki napredak BiH na njenom europskom putu

Fena
Zvizdić - Mogherini: Veliki napredak BiH na njenom europskom putu
Bosna i Hercegovina postigla je veliki napredak na svom europskom putu od prvog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije (EU) u septembru 2015. godine.

To je zajednički je zaključak visoke predstavnice EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

"Dogovoreno je da se ovaj napredak mora nastaviti", istaknula je Mogherini na pres-konferenciji nakon današnjeg sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU održanog u Briselu.

Zajedno sa Zvizdićem u bh. delegaciji bili su ministar za vanjske poslove Igor Crnadak, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović, direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović te zamjenik ministra  za finansije i trezor BiH Mirsad Žuga.

Mogherini je  na konferenciji za medije rekla kako se u nedjelju susrela s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom koji joj obećao da će biti konstruktivan.

Srebrenica je jedan od najdubljih ožiljaka na europskoj koži

Federica Mogherini svoje obraćanje medijima počela je govorom o Srebrenici uoči godišnjice genocida.

"Sutra BiH obilježava jednu od najvećih tragedija, godišnjicu genocida u Srebrenici. Naše misli će biti s vama, s porodicama žrtava. Podržavam vaš rad na pomirenju i opredijeljeni smo da unapređujemo europsku perspektivu BiH", navela je Mogherini.

Na upit kako komentira činjenicu da će u isto vrijeme kada se bude obilježavala godišnjica genocida i ukop žrtava u Banjoj Luci biti održan skup podrške optuženom za ratne zločine Ratku Mladiću, predstavnica EU za zajedničku i sigurnosnu politiku je kazala da na Srebrenicu gleda na poseban način.

"Dio sam generacije koja gleda na Srebrenicu kao jedan od najdubljih ožiljaka na europskoj koži. Osjećam moralnu odgovornost i političku obavezu da nalazimo puteve pomirenja. Mislim da je to najsnažnije podsjećanje za sve nas zašto smo svi angažirani na europskoj perspektivi BiH i regiona. Samo kroz pomirenje možemo ići i dalje i ostaviti iza nas konflikte", kazala je Mogherini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije