Zvizdić i Mogherini saglasni: BiH mora nastaviti pozitivni zamah ka EU

Radiosarajevo.ba
Zvizdić i Mogherini saglasni: BiH mora nastaviti pozitivni zamah ka EU
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se večeras u Briselu s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.

Visoki zvaničnici razgovarali su o situaciji u BiH i najnovijim dešavanjima na europskom putu Bosne i Hercegovine.

Visoka predstavnica EU Mogherini čestitala je Zvizdiću i cijeloj bh. vlasti usvajanje seta zakona o akcizama kao bitan korak ekonomskog razvoja.

Pored toga, predsjedavajući Zvizdić i visoka predstavnica Mogherini usaglasili su stavove da Bosna i Hercegovina mora nastaviti pozitivni zamah kako bi se približila Europskoj uniji. Također, oni su i razmijenili mišljenja o političkohj situaciji u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da BiH pridaje izuzetan značaj političkom dijalogu sa Europskom unijom. Upoznao je Visoku predstavnicu sa stepenom realizacije Reformske agende i odgovora na Upitnik Europske komisije. Rekao je da Bosna i Hercegovina sa velikom pažnjom očekuje objavljivanje najavljenog strateškog dokumenta o proširenju i naglasio da vjeruje da će Strategija odražavati jasnu podršku perspektivi proširenja Europske unije na Zapadni Balkan.

Visoka predstavnica Europske unije i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini će se večeras sastati na neformalnoj večeri sa premijerima država Zapadnog Balkana. To je treći po redu sastanak ove godine i razgovarat će o dešavanjima u regiji i perspektivama za narednu godinu. Sastanku će, pored predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prisustvovati i premijeri Albanije, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Kosova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije