Deronja-Suljić: Učešće javnosti u politički procesima u BiH je zanemarivo malo

Radiosarajevo.ba
Deronja-Suljić: Učešće javnosti u politički procesima u BiH je zanemarivo malo
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sa ulica Sarajeva
Mehanizmi predviđeni postojećim zakonima u BiH pokazuju da je zanemarljiv efektivni uticaj građana u planiranju rada institucija vlasti, odnosno da je riječ o ispunjavanju forme nego uključivanju zainteresirane javnosti, ocjena je CCI-ja.

Rezultat je to Analize Centra civilnih inicijativa (CCI) o učešću javnosti u procesu programiranja rada u institucijama vlasti u BiH, o kojoj je izvijestila Lejla Deronja-Suljić, jedna od autorica koja je predstavljena u Sarajevu.

Kako bi razumjeli prepreke učešću građana u procesu planiranja predstavnici CCI-a uputili su institucijama vlasti u BiH upitnik s pitanjima u vezi programiranja rada, prenosi NAP.

Jedno od njih odnosilo se na mogućnost uključivanja šire javnosti u kreiranje godišnjeg plana rada institucija vlasti u BiH. Odgovori su, istakla je Deronja Suljić, pokazali da je mogućnost učešća građana propisana na kantonalnom nivou i to kod nekoliko kantona (SBK, ZDK, KS), dok ona nije precizirana u aktima institucija na višim nivoima.

"Za saradnju vlasti i civilnog društva na državnom nivou potpisani Sporazum o saradnji Vijeća ministara i nevladinog sektora u BiH podrazumijeva uključenost u dijalog za planiranje i provođenje mjera koje se u isključivoj nadležnosti BiH, dok generalno fokus cijelog procesa treba da bude na rješenjima i iznalaženju mehanizama za planiranje rješenja za unapređenje stanja u pojedinim oblastima i pitanjima na svim nivoima", kazala je Deronja-Suljić.

Navodeći da rezultati istraživanja javnog mijenja u BiH govore da još uvijek mali procent građana učestvuje u političkom životu ili bar vjeruje u efikasnost građanskog učešća sugerira da se postupanje institucija mora promijeniti, a javni angažman značajno proširiti.

U postojećem zakonodavstvu ne postoje izričite odredbe kojim se neposredno uređuje učešće civilnog društva u procesu odlučivanja odnosno izradu javnih politika.

"Upravo je to dio političkih uslova za članstvo u Europsku uniju. Po uzoru na EU standarde i iskustva zemalja regiona aktivna uloga, podjela i preuzimanje odgovornosti svih aktera trebala bi imati posebnu važnost na europskom putu Bosne i Hercegovine u svakom segmentu", poručila je Deronja-Suljić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije