Završen protest: Policajce niko nije primio na razgovor, Novalić bio nedostupan

N. K.
Završen protest: Policajce niko nije primio na razgovor, Novalić bio nedostupan
Završen je današnji protest policajaca ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a pregovori su bili neuspješni.
Kako je kazao Mirza Hadžiabdić iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH, nakon sat vremena čekanja, niko ih nije primio.
 
"Danas nas niko nije htio primiti, a premijer Fadil Novalić se nije javljao na telefon. Kako građani Sarajeva ne bi trpili ovu blokadu saobraćaja, a i kako se naše kolege ne bi mrzle na ovom vremenu, završen je današnji protest. U narednom periodu ćemo poduzeti sve mjere koje su nam zakonom dozvoljene kako bismo se izborili za naše zahtjeve", kazao je Hadžiabdić te dodao kako će saobraćaj u narednom periodu biti normaliziran.
 
 
Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH za Radiosarajevo.ba je izjavio kako je premijer Novalić znao da se policajci okupljaju ispred zgrade Vlade FBiH, ali da uprkos tome nije došao.
 
"Premijer je znao da dolazimo i trebao nas je primiti. Čekali smo ga blizu sat vremena i on nije došao. Ovo je samo još jedan primjer da on nije za to da dođe usaglašavanja stavova pregovaračkog tima Vlade FBiH i sindikata policije. Čekat ćemo ponovo kada Zakon o PIO-u dođe na red na sjednicama oba Doma pa ćemo pratiti razvoj situacije, ali je sigurno da nećemo odustati od naših zahtjeva", izjavio je Škulj.
 
Podsjećamo da je danas više od 500 uposlenika ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine i Saveza sindikata policije protestiralo ispred zgrade Vlade FBiH, a razlog protesta su odredbe novog Zakona o PIO-u.

Saobraćaj u ulici Alipašina za vrijeme protesta je bio obustavljen, a osim policajaca iz Sarajeva, protestima su prisustvovale i njihove kolege iz Unsko-sanskog (USK) i Zeničko-dobojskog kantona (ZDK-a).

Okupljeni su tražili da se u novi zakon uvrsti amandman po kojem će način penzioniranja policijskih službenika biti reguliran posebnim zakonom.

Razlog protesta su bile odredbe novog Zakona o PIO-u, prema kojima će policijski službenici imati i do 30 posto niže penzije, u odnosu na aktuelni zakon. Policajci su tražili da se u novom zakonu definira da će se pitanje penzija riješiti zakonom o policijskim službenicima po posebnim propisima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije