Zvizdić: EBRD će na ovim prostorima najviše sarađivati sa BiH

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: EBRD će na ovim prostorima najviše sarađivati sa BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvidzić nakon okončanja Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a u Sarajevu kazao je da je izgrađen visok nivo povjerenja između BiH i te institucije, te da sredstva koja EBRD ulaže u BiH se udvostručavaju u proteklih nekoliko godina.

Godišnji sastanak guvernera EBRD-a unaprijedio je poslovno okruženje u BiH, predstavljeni projekti su dokazali da su profitabilni - a poslana je nova slika iz Bosne i Hercegovine, poručio je Zvizdić u obraćanju medijima.

"Važno je da smo poslali novu sliku iz BiH, koja je važna, da poslije segmenta stabilnosti, najvažniji segment jeste ekonomija, prirodni potencijali i privlačenje investicija - te stvaranje radnih mjesta za mlade ljude", rekao je Zvizdić.

Kako je kazao cilj BiH jeste da privuče investicije i prihvati nova znanja, vještine i tehnologije, te da zadrži mlade osobe.

On je kazao da su se pojavile vrlo značajne inicijative na sastanku predstavnika zemalja Zapadnog Balkana, ali i na forumima i sastancima.

"Kreiranje zajedničke platforme putem koje bi Zapadni Balkan mogao zajednički nastupati prema trećim tržištima. Dobra ideja je da napravimo slobodno tržište radne snage na prostoru Zapadnog Balkana, međusobno priznavanje diploma i pratećih certifikata i mogućnost mladima da bez problema, unutar bezvizno režima rade na Zapadnom Balkanu i šire, uključujući Sloveniju i Hrvatsku", dodao je Zvizdić.

To bi omogućilo slobodan protok roba, ljudi i kapitala - sa tri vrste infrastrukture, kazao je Zvizdić:

"Cestovna, energetska i digitalna infrastruktura. Posebno nas raduje da smo potpisali sporazum, o novoj investiciji od 210 miliona eura za dobojsku zaobilaznicu na Koridoru VC, ali i najava da će sredstva doseći 400 miliona eura, od kojih će 100 miliona biti usmjereno ka privatnom sektoru za jačanje malih i srednjih preduzeća. To je najveće ulaganje EBRD-a na području Zapadnog Balkana", pojasnio je predsjedavajući Vijeća ministara.

Kazao je i to da je izgrađen visok nivo povjerenja između EBRD-a i Bosne i Hercegovine u proteklih četiri ili pet godina.

"Od 1995. godine EBRD je kumulativno uložio 2,3 milijarde eura u BiH. Ta sredstva se udvostručavaju posljednjih godina. 130 miliona 2017. godine, 230 miliona 2018. a 2019. 400 miliona eura", izjavio je.

O ostalim detaljima sa godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a javnost će biti upoznata u narednom periodu, kazao je Zvizdić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije