Kako su se Sarajevo i BiH predstavili na samitu EBRD-a

E. H. - O. K.
Kako su se Sarajevo i BiH predstavili na samitu EBRD-a

Bosna i Hercegovina i Sarajevo predstavili su se i promotivnim videima na ovogodišnjem samitu EBRD-a koji je održan u glavnom gradu BiH. 

Bosnu i Hercegovinu je svojim videom predstavila Agencija za promociju stranih investicija (FIPA), koja je u kratkoj prezentaciji poručila investitorima da dođu i investiraju u BiH, te predstavila potencijalne sektore za investicije. 

Vlada Kantona Sarajevo, koja je partner organizaciji ovogodišnje investicijske konferencije EBRD, ponudila je  potencijalnim investitorima tri projekta.

Najvrijednija investicija je  izgradnja tehnološkog parka na Šipu koji, kako su kazali iz Vlade KS,  treba da postane sarajevska silikonska dolina u kojoj će biti koncentrirani obrazovni, poslovni i rezidencijalni kompleksi gdje bi se educirali, radili i živjeli kadrovi sarajevske IKT industrije.

Zainteresiranost za ovaj projekat je velika, i kod lokalnih IKT kompanija, ali i kod međunarodnih korporacija koje bi svoje poslovanje pozicionirali na Šipu. Vrijednost investicije iznosi približno 80 miliona konvertibilnih maraka.

Koliko se često nudi šansa investiranja u Zaštićenim prirodnim područjima, posebno u vrijeme kada je netaknuta priroda kategorija teško prevodila u novac? Zasigurno ne često.

Vlada Kantona Sarajevo također će investitorima ponuditi ulaganje u Eko kamp Bijambare. Radi se  o edukaciono-rekreacioni kamp u zaštićenom pejzažu na lokaciji nekadašnje vojne kasarne.

„Ovaj projekat bi značajno unaprijedio turističku ponudu našeg kantona i ponudio uranvnotežen privredni razvoj danas demografski pasivnog kraja.  Vrijednost investicije približno četiri miliona konvertiblinih maraka“, kazali su iz Vlade KS za Radiosarajevo.ba.

Privatizacija hotela Igman je treći projekat kojim Vlada KS konkurira na investicijskoj konferenciji. Osim nesvakidašnjih ljepota kojima obiluje, te potencijalom za razvitak zimskog turizma, planina Igman se zbog svoje mikroklime smatra vazdušnom banjom, te je veoma pogodna za sve oblike zdravstvenog turizama. Vrijednost projekta približno iznosi oko  5.200.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije