FB / Zvizdić: Ne smije se pristati na bilo kakvu formu kojim bi se razvlastila država

03. 11. 2021. u 19:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poručio je kako je država jedini titular cjelokupne državne imovine.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Podsjetnik za sve domaće i međunarodne zvaničnike koji se bave ili se u narednom periodu planiraju baviti temom državne imovine:

Država Bosna i Hercegovina je jedini titular cjelokupne državne imovine.

Samo država svojim zakonom može, ako to smatra potrebnim i svrsishodnim, dodijeliti državnu imovinu na korištenje ili raspolaganje nižim nivoima vlasti.

Sukcesori imovine SFRJ prema Sporazumu o sukcesiji nisu pokrajine ili općine, već isključivo države sljednice SFRJ, a to znači da je, imajući u vidu kontinuitet između Republike Bosne i Hercegovine s Bosnom i Hercegovinom, jedino državi Bosni i Hercegovini prema Sporazumu o sukcesiji data državna imovina.

Državna imovina je sredstvo provođenja javne vlasti i stoga je usko povezana sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom države, koji su isključivo državne karakteristike;

U državnu imovinu ulazi i tzv. restituciona masa, tako da je Ustavni sud BiH zauzeo stajalište da kroz pitanje državne imovine treba riješiti i pitanje restitucije, odnosno denacionalizacije, a što nam je obaveza koju moramo završiti.

Dakle, ne smije se nikada pristati (bez obzira na moguće pritiske), na bilo kakvu formu ili sadržaj zakona o državnoj imovini kojim bi se razvlastila država Bosna i Hercegovina", poručio je Zvizdić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)