Zvizdić demantovao Stevandića: Netačno je da je dogovorena reforma Ustavnog suda i zatvaranje OHR-a

4
Radiosarajevo.ba
Zvizdić demantovao Stevandića: Netačno je da je dogovorena reforma Ustavnog suda i zatvaranje OHR-a
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Netačna je izjava predsjednika NSRS da je na političkom nivou BiH načelno dogovorena reforma Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić komentirajući tvrdnje predsjednika Narodne Skupštine RS Nenada Stevandića.

Stevandić je ranije danas u odgovoru zastupnicima opozicije iz RS kazao su na 20. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH predstavili prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH o prestanku mandata stranih sudija i da su na taj način ispoštovani zaključci Narodne skupštine RS.

Zvizdić kaže da "bilo kakvi razgovori o Ustavnom sudu BiH ( pri čemu neće biti podržana ideja o 'izbacivanju' stranih sudija niti paritetnom sastavu ili etničkom vetu i glasanju) mogu biti samo dio ukupnog paketa reforme pravosudnog sistema BiH".

Novi komandant NATO štaba Sarajevo Valas preuzeo dužnost

Novi komandant NATO štaba Sarajevo Valas preuzeo dužnost

"To podrazumijeva uspostavu Vrhovnog suda BiH kao pravosudnog tijela kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i usvajanje Zakona o sudovima BiH kojim ce se uspostaviti poseban apelacioni mehanizam, a što su sve zajedno obeveze iz spektra 14 prioriteta sa evropske agende BiH.

U vezi sa zatvaranjem OHR-a uvjeti su jasni ( 5+2), sa posebnim fokusom na usvajanje zakona o državnoj imovini čiji titular ostaje država BiH", saopćio je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije