Nenad Stevandić tvrdi: Na nivou BiH načelna saglasnost da se ide ka zatvaranju OHR-a

4
Radiosarajevo.ba
Nenad Stevandić tvrdi: Na nivou BiH načelna saglasnost da se ide ka zatvaranju OHR-a
Foto: BN / Nenad Stevandić

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić uputio je danas, 28. augusta, odgovor Klubu poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red, povodom njihovog zahtjeva za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

U odgovoru, između ostalog, navodi da je kroz političke razgovore na nivou BiH već postignuta načelna politička saglasnost da se pristupi reformi Ustavnog suda BiH i da se ide ka zatvaranju OHR-a.

"Povodom vašeg pisma u kojem zahtijevate sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, obavještavam vas da u skladu sa članom 170. poslovnika NSRS sazivanje posebne sjednice može zatražiti 28 narodnih poslanika, odnosno jedna trećina od ukupnog broja poslanika, predsjednik RS, Vlada, član Predsjedništva BiH iz RS, kandidat za predsjednika Vlade i izuzetno predsjednik NSRS ukoliko za to postoje naročito opravdani razlozi.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Dakle, prema Poslovniku vi niste među onima kojima je dato pravo da mogu tražiti sazivanje posebne sjednice", stoji u odgovoru predsjednika NSRS.

Stevandić je podsjetio da je NSRS usvojila Zaključke u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH, gdje je zatraženo od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupak donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim će se regulisati pitanja organizacije Ustavnog suda, postupka pred tim sudom i pravno dejstvo njegovih odluka i da iniciraju postupak donošenja Zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, kojim će se propisati da najmanje jednog sudiju bira NSRS.

Dodik se ponovo obrušio na BiH i vrijeđao Britance, Amerikance i Nijemce: 'Imamo glavnog Rudonju...'

Dodik se ponovo obrušio na BiH i vrijeđao Britance, Amerikance i Nijemce: 'Imamo glavnog Rudonju...'

Pored toga, NSRS usvojila je Zaključke u vezi sa Zakonom o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH gdje u tački 1 NSRS zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od Evropske unije prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština RS traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe.

Članica Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević, istkla je da je to "laž nedolična predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske".

Dovoljno je, kaže ona, otići na stranicu Vijeća ministara i pogledati dnevni red 20-te sjednice ili saopštenje nakon sjednice.

"Niti je tačka dnevnog reda bio zakon o Ustavnom sudu niti u saopštenju sa sjednice ima i slova o njemu. Stevandić je propustio i da pročita demantij ministra za ljudska prava Sevlida Hurtića koji je naveo da se na sjednici Vijeća ministara nije raspravljalo o zakonu o Ustavnom sudu BiH niti je to bila tačka dnevnog reda", rekla je Pandurević.

Podjela imovine SFRJ kao prepreka na putu BiH ka EU: Kako su ovo pitanje riješile Češka i Slovačka?

Podjela imovine SFRJ kao prepreka na putu BiH ka EU: Kako su ovo pitanje riješile Češka i Slovačka?

S druge strane, portal Radiosarajevo.ba ministar Hurtić je demantovao Aleksandru Pandurević te nam je rekao da se nije oglašavao o pismu Stevandića.

"Nisam se oglašavao o pismu Stevandića i nisam ništa demantovao. Čitav dan sam imao posla u ministarstvu", rekao nam je Hurtić. 

IGK podnio krivičnu prijavu protiv Nenada Stevandića Tužilaštvu BiH

IGK podnio krivičnu prijavu protiv Nenada Stevandića Tužilaštvu BiH

Podsjećamo, opozicioni poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH SDS, PDP i Liste za pravdu i red uputili su pismo predsjedniku NSRS Nenadu Stevandiću u kome traže da im odgovori da li su još na snazi skupštinski zaključci koji se tiču pitanja reforme Ustavnog suda BiH, odnosno odlaska stranih sudija i da li su se desile neke nove okolnosti zbog kojih se oni ne sprovode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije