Fikret Skopljak tvrdi: Nenad Stevandić me u ratu tukao, odveli su me u garažu i počeli udarati

13
Radiosarajevo.ba
Fikret Skopljak tvrdi: Nenad Stevandić me u ratu tukao, odveli su me u garažu i počeli udarati
Foto: Printscreen / Nenad Stevandić

Video na kojem se vidi aktuelni predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, a na kojem je u ratnoj unifromi sa puškom i crvenom beretkom nije ništa novo.

O djelovanju Srpskih odbrambenih snaga (SOS) postoje mnogi dokumenti, ali i brojna svjedočenja koja su bila temelj za mnoge optužnice podignute protiv srpskih oficira u Haagu. Ono što je nedvosmisleno, to je da u više predmeta u Haaškom tribunalu potvrđeno da je upravo Stevandić bio na čelu SOS-a (Crvene beretke).

O Stevandićevom "ratnom putu" direktno govori i pravosnažna presuda protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina, bivših čelnika policije RS-a, iz juna 2016. godine. Oni su za ratne zločine u više općina u Bosni i Hercegovini pravosnažno osuđeni na po 22 godine zatvora.

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Međutim, za Al Jazeeru se javio čovjek sa snimka Stevandića sa crvenom beretkom, Fikret Skopljak, koji tvrdi da su ga tada Stevandić i Nenad Kajkut udarali.

Skopljak danas kaže da je snimak isječen jer nedostaje dio kada ga tuče i Stevandić.

"Onda su me odveli tamo u garažu jer su sumnjali da imam u autu oružje...", govori Skopljak o dijelu snimka na kojem ga Kajkut udara i psuje mu te ga tjera da otvori gepek pajserom jer nije imao ključ kod sebe.

"Počeli su me udarat. Nije sve prikazano, ali Stevandić i Kajkut su bili tu, njih dvojica su me udarali tu. To je isječeno gdje me Stevandić udara. Stevandić je rekao 'nemoj, pusti ja ću' i onda su me tamo između auta i zida i gazili". Na videu se vidi i kako Stevandić i Kajkut govore jednom čovjeku koje su zarobili da stavi ruke na zid, ali sa tri prsta. I narodni poslanik Nebojša Vukanović je Stevandića prozivao zbog ratnih dešavanja u Kotor Varoši: "Mislim da smo mi Bošnjaci u Kotor Varoši pa ćes nam upadati u stan, je li? Što se crveniš?".

Haški tužilac je tvrdio da su Nenad Stevandić i Slobodan Dubočanin "fizički izvršili neka od krivičnih djela"... Nakon što su 2016. pravosnažno osuđeni Stevandićevi "ratni drugovi" Stanišić i Župljanin, neobično je da se Tužilaštvo BiH (barem javnosti to nije sasvim poznato) nikada nije zainteresiralo za ulogu SOS-a koji je bio "operativno sredstvo koje je doprinijelo provođenju Strateškog plana".

Prije 13 godina, Stevandić je, odgovarajući na pitanja novinara o njegovoj umiješanosti u zločine odgovorio:

"Svaki navodni dokument na osnovu koga se tvrdi da sam ja bio komandant SOS-a ili bilo koje formacije je neistinit i nerelevantan jar ja nisam imao podređene u toku otadžbinskog rata, pa shodno tome nisam mogao nikome komandovati. (...)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije