Novi komandant NATO štaba Sarajevo Valas preuzeo dužnost

1
FENA
Novi komandant NATO štaba Sarajevo Valas preuzeo dužnost
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ceremonija primopredaje komandne dužnosti NATO Štaba Sarajevo

Komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela McGaha danas je predala tu funkciju brigadnom generalu Matthewu Valasu.

Ceremoniji primopredaje u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu prisustvovale su brojne zvanice.

"NATO savez zasnovan je na ideji da možemo postići više kada smo ujedinjeni nego kada smo sami i danas imamo priliku osvrnuti se na napredak koji su zajedno postigli NATO, BiH i međunarodna zajednica u protekle dvije i po godine", rekla je u obraćanju McGaha. 

Zahiragić odgovorio Helezu: "Nazvao me lažovom, iako ja nikada ne lažem"

Zahiragić odgovorio Helezu: "Nazvao me lažovom, iako ja nikada ne lažem"

Zajedno smo, istakla je, produbili veze između BiH i NATO zemalja sa pojačanim paketom podrške za izgradnju sposobnosti i otpornosti ključnih bh. institucija.

"Poduzeli smo konkretne korake na ubrzanju uništavanja viškova municije i MES-a i pomogli da se naglasi imperativ za povećanjem broja žena koje rade u svim oblastima odbrane, sigurnosti i diplomatije. A to sve u Bosni i Hercegovine čini sigurnijim – kazala je McGaha.

Iskazala je veliko poštovanje prema pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstava odbrane i sigurnosti, koji, prema njenim riječima, predstavljaju ono najbolje u BiH.

"Njihova predanost, profesionalizam i ujedinjenost primjer su šta se može postić kada je fokus na izgradnji pozitivnije budućnosti. Ponosna sam što sam radila rame uz rame s njima", rekla je McGaha.

Istaknula je da su NATO i saveznici ustrajni u svojoj predanosti trajnom miru i sigurnosti svih građana u BiH, te da su to u protekle dvije godine i dokazali svojim djelima.

Oružane snage BiH objavile javni konkurs za školovanje kadeta u Hrvatskoj: Evo kako se prijaviti

Oružane snage BiH objavile javni konkurs za školovanje kadeta u Hrvatskoj: Evo kako se prijaviti

Brigadni general Matthew Valas se zahvalio na prilici da se vrati u Bosnu i Hercegovinu nakon više od 23 godine, nakon završetka misije Stabilizacijskih snaga 6. Istaknuo je da je spreman da služim sa timom predanih, iskusnih, multinacionalnih stručnjaka, koji neumorno rade na povećanju institucionalnih kapaciteta odbrane i sposobnosti oružanih snaga bh. partnera da u konačnici poboljšaju živote svakog građanina Bosne i Hercegovine.

"Radujem se što ću koristiti to iskustvo kako bih pomogao Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da održe visoke standarde obuke koje stalno i iznova pokazuju i da povećam stručnu razmjenu između NATO saveznika i BiH. Ostajemo posvećeni jer nas obnovljeni regionalni sigurnosni izazovi podsjećaju na potrebu da kontinuirano jačamo naša partnerstva, kapacitete i sposobnosti", rekao je u obraćanju Vales.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije