Zvizdić demantovao Stevandića: Netačno je da je dogovorena reforma Ustavnog suda i zatvaranje OHR-a

4
Radiosarajevo.ba
Zvizdić demantovao Stevandića: Netačno je da je dogovorena reforma Ustavnog suda i zatvaranje OHR-a
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Netačna je izjava predsjednika NSRS da je na političkom nivou BiH načelno dogovorena reforma Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić komentirajući tvrdnje predsjednika Narodne Skupštine RS Nenada Stevandića.

Stevandić je ranije danas u odgovoru zastupnicima opozicije iz RS kazao su na 20. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH predstavili prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH o prestanku mandata stranih sudija i da su na taj način ispoštovani zaključci Narodne skupštine RS.

Zvizdić kaže da "bilo kakvi razgovori o Ustavnom sudu BiH ( pri čemu neće biti podržana ideja o 'izbacivanju' stranih sudija niti paritetnom sastavu ili etničkom vetu i glasanju) mogu biti samo dio ukupnog paketa reforme pravosudnog sistema BiH".

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

"To podrazumijeva uspostavu Vrhovnog suda BiH kao pravosudnog tijela kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i usvajanje Zakona o sudovima BiH kojim ce se uspostaviti poseban apelacioni mehanizam, a što su sve zajedno obeveze iz spektra 14 prioriteta sa evropske agende BiH.

U vezi sa zatvaranjem OHR-a uvjeti su jasni ( 5+2), sa posebnim fokusom na usvajanje zakona o državnoj imovini čiji titular ostaje država BiH", saopćio je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije