Zvizdić: BiH u Europsku uniju želi ući samo zbog građana i boljih standarda

Anadolija
Zvizdić: BiH u Europsku uniju želi ući samo zbog građana i boljih standarda
Svaka zemlja Zapadnog Balkana opredijeljena je ka evropskim integracijama, a sve zemlje regije su pojedinačno upućene jedna na drugu, poručeno je danas u Budvi, na konferenciji o ekonomiji, koja je počela u četvrtak.

Na panelu "Region nakon četiri godine Berlinskog procesa", na kojem su govorili čelnici izvršne vlasti sa Zapadnog Balkana, predsjednici vlada Crne Gore i Makedonije Duško Marković i Zoran Zaev, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić poručeno je da su sve zemlje u regiji napravile iskorak na putu ka EU.

Crnogorski premijer Marković je rekao da će ova zemlja postati članica EU za četiri ili pet godina, dok je Zaev kazao kako je neprihvatljiva poruka zvaničnog Brisela da će Crna Gora i Srbija u EU tek 2025. godine.

U BiH 78 odsto za EU

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ponovio je jasnu opredijeljenost svih zemalja Zapadnog Balkana ka europskim integracijama, svake zemlje pojedinačno, čitavog regiona.

"Mogu govoriti u ime BiH, da smo poslije određenog zastoja na europskom putu, zahvaljujući britansko-njemačkoj inicijativi značajno dinamizirali svoje procese vezane za europske integracije i u ovom trenutku, ako zanemarimo izjave pojedinih političara u BiH, to je naš najvažniji vanjsko-politički cilj. O tome govori zadnja anketa sprovedena na području BiH, na kojoj se 78 odsto ispitanih opredijelilo za europske integracije. To je jedan visok procenat", kazao je Zvizdić.

On je poručio da ne žele u "Europu zbog Europe".

"Mi u Europu kao BiH želimo da idemo zbog BiH i građana BiH. Europske integracije, članstvo u EU, preuzimanje pravne tekovine EU znače uređenije društvo, bolje standarde, bolje obrazovanje i zdravstvo, prenos znanja i iskustava, digitalizaciju, investicije, nova radna mjesta, u konačnom, mir i stabilnost. Za BiH i za čitav region, to je jedan od najvažnijih faktora, koji je možda i najbitniji za ukupni ekonomski razvoj i povećanje životnog standada našeg regiona", poruka je Denisa Zvizdića.

Zaev: Neprihvatljivo da Crna Gora i Srbija uđu u EU 2025.

Za predsjednika makedonske Vlade Zorana Zaeva, tajming kada će zemlje Zapadnog Balkana ući u EU, najviše zavisi od samih država.

"Cijeli region treba da ide jednim korakom naprijed. Super je što Crna Gora i Srbija imaju pregovore, moraju da idu korak naprijed. Mora da idu i Makedonija, Kosovo, Albanija, BiH. Poruka da 2025. godine Srbija i Crna Gora mogu da postanu članice EU za nas je neprihvatljiva i mora da bude poruka prema cijeloj regiji. Ako cijeli region unaprijedi saradnju, onda smo više vrijedniji za EU. Evropska komisija 2019. godine ima nove izbore, dolaze novi ljudi. Više zavisi od nas nego od njih kada ćemo biti u EU", kazao je u svom govoru Zaev.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije