Izvještaj Svjetske banke za BiH treba biti poziv na alarm i akciju

Radiosarajevo.ba
Izvještaj Svjetske banke za BiH treba biti poziv na alarm i akciju
Vijeće stranih investitora BiH oglasila se povodom novog izvještaja Svjetske banke "Doing business 2018" o lakoći poslovanja,

Izrazili su zabrinutost činjenicom da se BiH po lakoći i ambijentu poslovanja nalazi na samom začelju evropskih zemalja te da je dodatno nazadovala za 7 mjesta.

"Izvještaj nas ne iznenađuje jer u svojoj strukturi i analiziranim pokazateljima detektira i sugerira poteškoće na koje jasno ukazuje i VSI u izdanju "Bijele knjige" FIC-a i FIC Business Barometra. Aktualna ekonomska situacija, rezultati izvještaja, niska razina stranih direktnih ulaganja (FDI), niska razina zaposlenosti, standarda i kupovne moći stanovništva, kao i negativnih demografskih kretanja, jasno ukazuje na potrebu i hitnost reformskog djelovanja", kažu iz VIjeća.

Primjenom istih ekonomskih politika mogu se dobiti samo isti odnosno nedovoljno dobri rezultati, dakle potrebne su odlučne promjene i reforme, naveli su.

U tom smislu su, kažu, definirani i izvorni ciljevi Reformske agende u kojima je jasno izraženo opredjeljenje realizaciji mjera i zakona kako bi se otklonile barijere, smanjilo porezno opterećenje na rad i kapital, kako bi se smanjila razina sive ekonomije, čime bi se otvorio put ulasku svježem kapitalu, investicijama, novom zapošljavanju i boljem standardu. U konačnici to će rezultirati i pozitivnijim demografskim trendovima.

"Pitanje ekonomije i potreba za istinskim i suštinskim promjenama ekonomskih politika jasno upućuje na potrebu adekvatnog djelovanja. Smatramo da i ovaj izvještaj treba biti poziv na alarm i akciju, a VSI/FIC ovim putem javno apeluje i traži da sve poluge izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH, odlučnije i hrabrije krenu u realizaciju. Podsjećamo da se većina rješenja i preporuka kako otkloniti poteškoće, nalazi u novom izdanju „Bijele knjige“", ističu.

Smatraju da bi svaka nova mjera trebala biti povoljnija po kompanije a ni u kom slučaju nepovoljnija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije