Kajmaković: Dolazak Qatar Airwaysa finansijska injekcija za privredu i turizam

Fena
Kajmaković: Dolazak Qatar Airwaysa finansijska injekcija za privredu i turizam

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković kazao je da je dolazak aviokompanije Qatar Airways u BiH dokaz da su kapacitet i kvalitet sarajevskog aerodroma prepoznati i priznati te da su, iz tog razloga, već započeti radovi na proširenju kapaciteta, tako da će kroz ovaj aerodrom uskoro prolaziti i do dva miliona putnika godišnje.

Naglasio je da Međunarodni aerodrom Sarajevo postaje sve više prepoznatljiv brend na domaćoj i međunarodnoj sceni, što potvrđuje i dolazak sve većeg broja novih aviokompanija.

Istaknuo je, na današnjoj pres-konferenciji, da na aerodromu u Sarajevu trenutno posluje 20 aviokompanija, a Qatar Airways je već šesta aviokompanija koja je ove godine započela operacije sa ovog aerodroma.

Izrazio je zadovoljstvo da je Qatar Airways prepoznao Sarajevo i BiH kao obećavajuću turističku i poslovnu destinaciju

"To će biti jaka finansijska injekcija za BiH i njenu privredu i turizam", istakao je Kajmaković te se nada da će saradnja sa Qatar Airwaysom biti duga i uspješna.

Izvršni direktor Qatar Airways grupacije Akbar Al Baker podsjetio je na historiju ove aviokompanije koja je formirana 1997. godine, napominjući da su tokom prvih 13 godina imali stotine destinacija širom svijeta.

"Trebali smo davno doći u BiH, ali nažalost nismo dobijali uslove koji su nam bili potrebni da se pojavimo ovdje u pravom trenutku. U svakom slučaju sada smo tu", rekao je.

Qatar Airways osvojio je mnogobrojne nagrade koje svjedoče o njihovom kvalitetu, a prvu su dobili 2012. godine za aviokompaniju godine, a bili su prepoznati kao najbolja aviokompanija sa pet zvjezdica u svijetu. U 2016/2017. opet su bili proglašeni za aviokompaniju godine.

"U našoj kratkoj historiji od samo 20 godina, dobili smo veliki broj priznanja. Ne vjerujem da je bilo koja druga kompanija u historiji avijacije dobila nagrade i priznanja kakva smo mi dobili", istakao je direktor Qatar Airwaysa.

Naveo je da su, osim navedenih, dobili i priznanja kao kompanija koja ima najbolje proizvode biznis klase, zatim najbolja kompanija koja vozi na daleke destinacije te kompanija s najboljim osobljem u avionima.

"Mi nismo samo aviokompanija, između ostalog, imamo hotele sa pet zvjezdica širom svijeta, duty-free prodavnice na aerodromima", kazao je Al Baker, dodajući da su, otkada su Dohu učinili svojim glavnim sjedištem, na neki način otkrili ovaj grad i učinili ga još atraktivnijom turističkom destinacijom.

Flota Qatar Airwaysa broji 200 najsavremenijih aviona koji su u prosjeku stari samo pet godina, a, kako je naveo Al Baker, svakih desetak dana dobijaju nove avione, dok trenutno imaju i više od 350 naručenih aviona, koje očekuju. Osim toga, sada su i treći najveći operater kargo prijevoza u svijetu.

I pored nabrojanih dostignuća, ne namjeravaju da uspore već planiraju rast i proširenje flote, a najavljuju i letove za nove destinacije tokom naredne godine, između ostalih, Rio de Janeiro, San Francisco, Santiago, Mombasu te Prag, Nicu i Malagu.

Govoreći o direktnoj liniji Sarajevo - Doha, direktor Qatar Airways-a najavio je da će uskoro imati svakodnevne letove, a ukoliko rast bude onakav kakvim ga očekuju, broj letova će udvostručiti.

"Let nije previš dug, traje samo pet sati i uvjeren sam da će sve više građana Katara dolaziti u posjetu BiH", rekao je te ukazao na još jednu prednost linije Sarajevo - Doha, a to je da će sada put do Sidneja trajati 21 sat, a ne 24 i više sati, kao što je slučaj kod ostalih aviokompanija.

Ukazao je i na činjenicu da Qatar Airways zapošljava i građane BiH.

"Osamdeset jedan član posade je iz BiH, kao i neki od naših pilota. Taj broj će nastaviti da raste kako budemo proširivali naše poslovanje s BiH", najavio je Al Baker.

Napomenuo je i to da trenutno zbog tehničkih razloga ne mogu sletiti na aerodrom u Sarajevo s većim avionom od onog koji sada koriste za ovu relaciju, Airbus A320, ali izrazio je nadu da će doći do dodatnih investicija bh. vlasti za proširenje aerodroma.

Qatar Airways je već šesta aviokompanija koja je ove godine započela operacije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čime najveći aerodrom u BiH nastavlja rast na svim poljima, što direktno doprinosi jačanju ekonomske slike BiH i razvoju njenih turističkih potencijala. Također, omogućava građanima BiH sve širi izbor kada su u pitanju evropske i svjetske destinacije.

Prvi avion kompanije Qatar Airways, na relaciji Doha - Sarajevo, sletio je jučer na Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Letovi na novouspostavljenoj direktnoj avioliniji ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine odvijat će se četiri puta sedmično, nedjeljom, utorkom, srijedom i petkom.

Qatar Airways je nacionalna aviokompanija države Katar i jedna od najbrže rastućih aviokompanija u svijetu. Kompanija posjeduje najmlađu flotu na svijetu te leti u više od 150 poslovnih i turističkih destinacija na šest kontinenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije