Povezanost / Prvi letovi Eurowingsa iz Mostara za Njemačku očekuju se na proljeće

26. 10. 2017. u 08:05:00 N. K.

Shares: 0

Niskotarifna njemačka aviokompanija Eurowings, zahvaljujući glasovima na online anketi koja je provedena na Facebooku i na zvaničnoj internet stranici kompanije, odredila je Aerodrom u Mostaru kao novu destinaciju ove kompanije.

Mostar je tijesno pobijedio irski Shannon i italijanski Trapani, a kako je u intervjuu za Radiosarajevo.ba rekao direktor mostarskog aerodroma Marin Raspudić, sljedeći korak koji je stavljen pred njih jeste izrada kvalitetnog  akcijskog plana na osnovu međunarodnih propisa i uslova, te isti prezentirati gradskoj upravi Mostara i višim nivoima vlasti, kako bi se određeni zahtjevi ispoštovali koje iz Eurowingsa traže.

Aerodrom u Mostaru - undefined

Aerodrom u Mostaru

"Početkom novembra očekujemo dolazak tehničke i ekonomske ekipe ove kompanije kako bi odredil stvarna mjesta koje je Eurowings procijenio da će imati najveći broj putnika, te bi se nakon toga trebalo izvršiti i potpisivanje ugovora u kojem će biti regulirani odnosi između Aerodroma Mostar, Gradske uprave i Eurowingsa", objašnjava Raspudić.

Na naše pitanje, da li je ova niskotarifna njemačka aviokompanija postavila posebne uvjete za menadžment aerodroma, Raspudić pojašnjava da je riječ o osnovnim propisima koji su prisutni na svim aerodromima u svijetu, a odnose se na sigurnost putnika, aviona i robe.

"Međutim, s obzirom na to da je Aerodrom Mostar do sada bio odredište za charter letove, ovi zahtjevi ipak predstavljaju izazov za nas, te ćemo poduzeti sve što je u našoj mogućnosti uz pomoć viših nivoa vlasti da te zahtjeve ispunimo", kaže direktor mostarskog aerodroma.

Aerodrom u Mostaru - undefined

Aerodrom u Mostaru

Projekat dovođenja Eurowingsa u Mostar počeo je prije šest mjeseci kada su predstavnici ove kompanije došli u Hercegovinu i procijenili da ovaj grad posjeduje određeni kapacitet, te su još tada obavljeni određeni razgovori u kojima su učestvovali predstavnici iz svih sfera društva.

"Nakon tih sastanaka, iskazana je obostrana želja da dođe do realizacije ovoga projekta, ali su predstavnici Eurowingsa ipak željeli sprovesti anketu na osnovu koje su željeli donijeti konačnu odluku. Rezultati ankete su imali pozitivan rezultat za mostarski aerodrom, što će uveliko imati pozitivan utjecaj na društveni, ekonomski i turistički napredak ovog dijela BiH", ističe Marin Raspudić.

Kako saznajemo, prvi letovi kompanije Eurowings s mostarskog aerodrom trebali bi biti na proljeće 2018. godine.

Aerodrom u Mostaru - undefined

Aerodrom u Mostaru

"Ako bude sve realizirano od zahtjeva koji su stavljeni pred nas, prvi letovi bi se trebali desiti 25. marta ili 1. aprila 2018. godine, a prema našim pretpostavkama, riječ je o linijama prema Stuttgartu i Dusseldorfu u Njemačkoj, jer se upravo u ovim gradovima nalazi veliki broj ljudi koji su porijeklom iz BiH“, kaže direktor aerodroma.

Upravo ovim linijama, mišljenja je direktor mostarskog aerodroma, mnogobrojni putnici više ne bi imali potrebu za aerodromima u Splitu i Dubrovniku, kakva je bila praksa do sada, što će mnogo značiti za bh. ekonomiju i turizam u ovom dijelu BiH.

Podsjećamo, Aerodrom Mostar već godinama pokušavao je bezuspješno proširiti ponudu letova neke niskotarifne kompanije, a dolaskom njemačkog Eurowingsa napori su se konačno isplatili, od čega će imati ogromnu korist cijela Hercegovina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA